Ugrás a tartalomra

Öltöztessük nemzeti színekbe kerületünket

2021. március 08. hétfő
Budafok-Tétény Önkormányzata idén is arra kéri lakosságát, hogy bár elmarad a közös ünneplés, tűzze ki a házak homlokzatára a nemzeti színű lobogót, hogy méltón megemlékezzünk az 1848-49-es forradalomról és szabadságharcról, annak hőseiről. A már hagyományos eseményhez most a gyermekek is csatlakozhatnak!
Öltöztessük nemzeti színekbe kerületünket

Tisztelt Budafok-tétényi lakosok!

Felhívjuk figyelmüket, hogy március 15-e alkalmából a koronavírus-járvány miatt Budafok-Tétény Önkormányzat nem tart központi ünnepséget!

Kérjük azonban, hogy öltöztessük kerületünket nemzeti színekbe, helyezzenek ki magyar zászlót a házak homlokzatára.

Ehhez a már hagyományokkal rendelkező eseményhez most a kerületi gyermekek is csatlakozhatnak oly módon, hogy nemzeti színű zászlót ábrázoló rajzot ragasztanak otthonaik ablakára. Az így kihelyezett rajzokról szívesen látunk képeket is az önkormányzat Facebook oldalára elküldve.

A Magyar Országgyűlés 1991-es határozata értelmében március 15-e az 1848-1849-es forradalom és szabadságharc kezdetének, a modern parlamentáris Magyarország megszületésének napja és a Magyar Köztársaság nemzeti ünnepe. Ezen a napon osztják ki a Kossuth- és Széchenyi-díjakat.

Az 1848-49-es polgári forradalom és szabadságharc kezdete ez a nap, amelynek célja a függetlenség kivívása és az alkotmányos berendezkedés megteremtése volt. 1848 első hónapjaiban Európa számos városában forradalmak törtek ki. Ez kedvező körülményeket teremtett ahhoz, hogy a magyarországi reformelképzelések törvényes úton megvalósuljanak.

A forradalmat indító március 15-e jelkép lett: a kivívott szabadság megőrzésének és az elvesztett szabadság visszaszerzésének szimbóluma. A magyarság 1860 óta nemzeti ünnepének tekinti ezt a napot, függetlenül attól, hogyan vélekedett erről a mindenkori államhatalom.

1848-ban ezen a napon nyomtatták a magyar sajtó első szabad termékeit, a Tizenkét pontot és a Nemzeti dalt.

 

Öltöztessük nemzeti színekbe kerületünket