Ugrás a tartalomra

Oázis a város közepén

2023. március 28. kedd
Tízéves lett a Leányka utcai közösségi kert
Oázis a város közepén

A szürke tél után sokan várják, hogy újra virágba boruljon a természet, ezzel a Leányka utcai közösségi kert tagjai sincsenek másképpen. Azonban a kertgondozóknak az idei tavasz nem csupán a megújulást, hanem az emlékezést is jelenti, ugyanis 10 éves lett a kert. 2013-ban – Kaló Márk egykori önkormányzati képviselő ötlete alapján – nyitotta meg kertkapuit a Leányka utca 60. szám alatti közösségi hely, és a munkálatokat a nyitás pillanata óta Stokker Kálmánné Zsuzsanna hatalmas energiái fogják össze.

A kertvezető elmondása szerint azért csatlakozott már a kezdetekkor a projekthez, mert külföldi példa alapján is látta, hogy mennyire szeretik az emberek, és a megvalósulás óta az igény egyre erősebb a helyiek körében is. „Nagyon sikeresnek gondolom az elmúlt 10 évet, jelenleg várólista van, most vettünk fel 3 embert, de van, akit csak úgy tudtunk, hogy fél parcella jutott nekik, de így is örömmel jönnek. Nagyon szeretik az emberek, nem akarnak lemondani róla. … Itt tulajdonképpen barátságok is köttetnek, jómagam is több kerttárssal baráti viszonyt ápolok, a közösen használt területen van egy tűzrakóhelyünk is, ahol össze szoktak jönni a családok, itt ünnepelnek akár szülinapot, vagy egyéb közösségi eseményt” – mondta el a közösségi kert vezetője.

A mintegy 2000 négyzetméternyi területen a közös részek mellett 34 ágyást alakítottak ki, és 30 kerttárs (ezek közül 8 már az alapítás óta tag) termelhet rajtuk saját zöldségeket, gyümölcsöket. Az éves tagsági díj mindössze 6000 Ft, amelynek beszedését Sebők Istvánné Anna végzi, ő Zsuzsanna jobb keze a pénzügyek terén is. Anna 8 éve csatlakozott a mára már baráti közösséggé formálódott kertgondozók közé. „Amikor jó idő van, szinte majdnem minden nap lemegyek, van, amikor csak elüldögélek a padon, vagy ha locsolni kell, locsolok, vagy csak beugrom pár percre, megnézni, van-e teendő, összeszedem a kintről bedobált üvegeket, szemetet, mert sajnos sokan bedobálják. Nagyon megszerettem az évek alatt a helyet, de a többiek is. Már ősszel elültettem a fokhagymát, most a lilahagymát. Szoktam ültetni zöldségeket, retket, tavaly nagyon sok céklát ültettem, Zsuzsával virágokat ültetünk, valamint a rózsafákra, meggyfákra csináltam rovarhotelt, ami nagyon hasznos az egész kert számára.”

A parcellákon kívüli közösségi területre sok gyümölcsfát ültettek, van ribizlibokor, josta, levendula- és fűszerkert is. Az évforduló-ünnepséget vagy a közösségi kertben, vagy a Budai Nagy Antal Gimnázium dísztermében fogják megrendezni, nagyon sok fotó készült az elmúlt években, amelyekből kiállítást is szeretnének tartani.

Venczel Hajnalka