Ugrás a tartalomra

Nulla hulladék és reformkonyha

2021. január 17. vasárnap
A Biofok webshop után csomagolásmentes bolt nyílik Budafokon
Nulla hulladék  és reformkonyha

Ahhoz, hogy legyen jövőnk, bármily hihetetlen, de a múltba kell kissé visszalépnünk. Nem az a cél, hogy ismét ősemberként éljünk, de néhány egyszer használatos, korszerűnek mondott, csak a kényelmet szolgáló, ám környezetünkre káros tárgyat, eszközt, anyagot érdemes lecserélni ahhoz, hogy kevesebb szemetet vagy akár természetes anyagokból készült hulladékot „termeljünk”. Egyre több csomagolásmentes üzlet nyílik, ahol a környezettudatos és fenntartható vásárlási kultúra kialakítása és terjesztése a cél. Ezekben a boltokban a papírszalvéta, műanyag szívószál, nejloznzacskó és még sok más egyszer használatos, környezetkárosító termék helyettesítője megtalálható, ahogy többségükben a nagy tárolókból vásárolható tisztítószerek és élelmiszerszerek is – kimérve, saját edénybe töltve. A zero waste (nulla hulladék) életstílus támogatására vászonzsákok, szatyrok, textilszalvéták, újrazacskók, zsebkendők, dobozok és tárolók sorakoznak a polcokon, és ezek mellett többnyire tej-, szója-, glutén-, laktózmentes liszteket, tejeket, adalékanyag-mentes alapanyagokat is árusítanak, kielégítve a különböző élelmiszerekre érzékeny emberek igényeit is. Az egészséges és hulladékmentes életmód elősegítése során a kereskedők a magyar termékek népszerűsítésére is nagy gondot fordítanak.  

Bogi, akit egyébként Kiss-Nyerges Anikónak hívnak, először webshopját nyitotta meg, majd december közepén saját boltját is, Biofok nèven. 

A Mária Terézia utcában, a postával szemben található kis üzletben már most sok minden megtalálható, ami környezetünk védelmét segíti, valamint sokak egészséges életéhez elengedhetetlen. 

Bogi elmesélte, hogy még nem teljes a választék, termékkínálatát folyamatosan bővíti annak alapján, milyen igényeket fogalmaznak meg vásárlói. Az „újratermékek” mellett kiemelte a 100%-ban lebomló, növényi alapú mosó-, mosogató- és tisztítószereket, amelyek árusítását a későbbiekben csomagolásmentesre tervezi. A reform- konyha alapanyagai közül többféle gabonatej, liszt és köret kapható, és a Szafi termékek is a boltjában vannak már.

(Tamás Angéla)

Nulla hulladék  és reformkonyha