Ugrás a tartalomra

Nemzetközi érdeklődés a kerületi napelemes szivattyú iránt

2021. március 10. szerda
Nemzetközi szinten is felfigyeltek a kerületünkben 2018 óta működő napelemes szivattyúra, amely megoldást nyújthat a nagyobb esőzések után felgyülemlett csapadék elvezetésére. A lengyel kutatóintézetek és nemzeti szakértők közreműködésével végzett kutatás részeként a berendezés bekerült a Smart City jógyakorlatok közé.
Nemzetközi érdeklődés a kerületi napelemes szivattyú iránt

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium és a lengyel Fejlesztési Alapok és Regionális Politikai Minisztérium „Okos város koncepció értékelése a visegrádi országokban” projektje kapcsán a Kártya utcai szivattyút választották ki a jógyakorlatok, esettanulmányok egyikének.

A városüzemeltetéstől, energetikán, egészségügyön, közlekedésen át összesen 10 terület került meghatározásra. A nemzetközi szakértői csoport a projekt tapasztalatainak megismerése után, az összehasonlító kutatás részeként a V4 más városaiba és országaiba is átültetheti a nálunk hatékonyan és környezetbarát módon működő rendszert.

A kutatás célja a régióban megvalósított Smart City jógyakorlatok beazonosítása és összegyűjtése, mely az Európai Unió 2021–2027 közötti kohéziós politika célzott eszközeinek fejlesztését fogja szolgálni.

A Packers-Energo Light Kft. által kivitelezett Kártya utcai napelemes szivattyú segítséget nyújt a környékben lakók számára, hogy a kertekben és a házakban ne álljon meg a csapadékvíz. A közműhálózattól függetlenül működő berendezés óránként 14-15 köbmétert és akár 4 cm nagyságú fahulladékot is képes felszívni és elvezetni. Ami érdekesség a külföldi technológiákkal szemben, hogy a kerületi szivattyú kevesebb napelem és akkumulátor működtetésével azonos vízmennyiséget képes elvezetni.

Kiss Tibor, a Packers-Energo Light Kft. ügyvezető igazgatója elmondta, hogy az elmúlt három évben jól vizsgázott a rendszer, azóta újabb 14 darabot gyártottak, melyek jelenleg Szudánban üzemelnek. Magyarországon is növekvő érdeklődést tapasztalnak, a jógyakorlat részeként pedig további nemzetközi figyelemre tehetnek szert.