Ugrás a tartalomra

Nem kérünk az albertfalvai monstrumokból!

2021. május 17. hétfő
Az egykori házgyár helyén további építkezéseket terveznek
Nem kérünk az albertfalvai monstrumokból!

A Hosszúréti-patak – más néven Kő-ér – két partja a vízfolyás torkolatánál az ingatlanfejlesztők kedvenc terepe, legalábbis a közelmúlt történései ezt bizonyítják. Csakhogy amíg az északi, azaz az albertfalvai oldalon már felépült a lakótelep méretű sorházmonstrum, s néhány tucat méterrel odébb, a Duna partján, az egykori házgyár helyén további terjeszkedés előkészületei folynak, addig a kerületünkhöz tartozó déli oldalon sokkal emberibb léptékű területrendezés történt, olyasféle, ami inkább szem előtt tartja a budafok-tétényi lakosok érdekeit.

Nem kérünk az albertfalvai monstrumokból!

Németh Zoltán, Budafok-Tétény fideszes alpolgármestere a huszonkettő.hu portálon ismertette kerületünk vezetésének álláspontját:

„Bízunk benne, hogy még az ilyen nehéz helyzetekben is előbb-utóbb lesz valamilyen eredménye következetes fellépésünknek, és elkerülhetjük a további, elfogadhatatlan mértékű beépítést. Kerületünknek is lett volna lehetősége a szóban forgó monstrumtól délre hasonló intenzív beépítést létrehozni, azonban a XXII. kerületben fekvő Duna-parti terület esetében a sűrű beépítés helyett – nem kevés anyagi ráfordítással – a DunaFok Szabadidőpark létrehozása és a zöldfelület fejlesztése mellett döntöttünk, a kerület és a környék lakóinak örömére.”

Dicséretes, hogy önkormányzatunk a túlterheltség elkerülése érdekében ragaszkodik a környezeti hatások és kapcsolatok részletes vizsgálatához, valamint a kiszolgálást biztosító utaknak, közlekedési fejlesztéseknek a tervezett beruházással együtt, annak részeként történő kiépítéséhez.

„Több egyeztetést kezdeményeztünk hasonló kérdésekben XI. kerület, Újbuda önkormányzatával annak érdekében, hogy csökkentsük a kerületünkre háruló terhelést. Hasonló esetben, az Albertfalva városközpontra vonatkozó tervek kapcsán, még 2008-ban, Molnár Gyula akkori XI. kerületi polgármestertől kértük, hogy mielőtt megtörténik a tervezési terület beépítése, történjen meg a Leányka utcai felüljáró kiszélesítése, valamint ehhez kapcsolódóan a Pécsi utca kiépítése” – fogalmazott az alpolgármester.

Tény és való, a DunaFok Szabadidőpark kerületünk ékessége, és ezt nem csak mi, aktív sportolók valljuk, akiknek ennél ideálisabb futóterep nem létezik, nem beszélve a különböző erőfejlesztő gépekről és a kosárlabda- és minifutballpályáról, amely most, hogy beköszöntött a jó idő, szinte mindig tömve van fiatalokkal és idősebbekkel egyaránt. A jelenlegi kihasználtság még nem túlzott, de ha felépülnek a patak túloldalán a sorházak, akkor már nem biztos, hogy elférünk a tornapályán...

Szombaton futás közben szakítottunk időt egy kis rögtönzött – bár hangsúlyozzuk, nem reprezentatív – közvélemény-kutatásra a szabadidőpark, illetve a barbeque-falatozó mögötti játszótéren.

„Mindenképpen ellenzem az egykori házgyár helyén felépítendő sorház gondolatát, bár megmondom őszintén, erről nem is tudtam, most hallom öntől” – mondta a fiatal, kétgyermekes anyuka, előírásszerűen arcmaszkban, kínosan tartva a másfél méteres távolságot, miközben a csemetéi ott rohangásztak a mesterséges domb oldalában. – „Ha egy adott terület beépítése, illetve a zöldfelület meghagyása között kellett választanom, mindig az utóbbit favorizáltam. Így is elegen lakunk már Budafokon, nem hiányzik, hogy a tőszomszédságunkban még egy több száz, akár ezer főnek otthont adó lakópark épüljön.”

Néhány méterrel arrébb, a tornapályán harmincas fiatalember húzódzkodott a keresztrúdon, miközben ötéves forma kisfia szemmel követte édesapja mozdulatait. Miután végzett a fiatalember a tornagyakorlattal, szívesen nyilvánított véleményt az épülő házakról.

„Még csak az hiányzik, hogy az eddiginél is zsúfoltabb legyen a Budafoki út, így is szinte lehetetlen bearaszolni a városba reggel hét óra tájban – panaszolta. – A lakótelepek építéséről meg csak annyit, hogy már a hetvenes években sikerült károsan átformálni településünk struktúráját a Leányka utcai teleppel, a kisvárosias légkör egy kicsit odaveszett, legalábbis a szüleim ezt mondják. Jól megvagyunk mi így Budafokon, ahogy vagyunk, nem hiányzik egy épületmonstrum az tőszomszédságunkba!”

Bár az újságírónak nem feladata véleményt formálni ebben a kérdésben, de mint immár harmadik generációs budafok-tétényi – előbb Háros, majd Sörház utcai – őslakos, magam is csatlakozom a kétgyermekes anyuka és a fiatal apuka álláspontjához.

(Ch. Gáll András)