Ugrás a tartalomra

Nem csak télen korizhatnak a gyerekek

2021. május 26. szerda
A kerületi fiatalok, sportoló diákok és a testnevelők is örülnek a jégsátornak
Nem csak télen korizhatnak a gyerekek

Hosszú éveken át minden óvodáskorú kerületi gyermek ajándékba kapott egy ingyenes belépőjegyet az önkormányzattól, melyet a Piactéren ideiglenesen felállított jégpályán használhattak fel a kicsik. Hatalmas lelkesedéssel és örömmel csúszkáltak a jégen, ki magabiztosan, ki pedig kicsit esetlenül, de mosollyal az arcukon. Emellett az iskoláskorú diákok is kipróbálhatták magukat a jégsport legegyszerűbb formájában, a korcsolyázásban, a testnevelésórák részeként. Nem nagyon volt ezeken az órákon hiányzás vagy igazolás felmentésről. Várhatóan a gyerekek és a testnevelők örülni fognak a Duna-parti jégsátor beüzemelésének is.

Nem csak télen korizhatnak a gyerekek

„Fejlesztő óvodapedagógusként azt gondolom, hogy a gyerekek ebben az életkorban minél többféle mozgásformát kipróbálnak, az annál hasznosabb lesz a későbbiekre nézve. Elsősorban mozgáskoordinációs és egyensúlyi szempontból segít sokat például a korcsolyázás. Eddig a kerületben a téli hónapokban átmeneti jelleggel volt jégpálya a Piactéren, amit nagyon szerettek az óvodások, és most nagyon örülünk, hogy lesz egy olyan hely, ahova nem csak néhány hónapig lehet menni korcsolyázni” – mondta Kerekes Gabriella. „Imádok korizni, alig várom már, hogy hideg legyen és lehessen jégre menni” – mondta egy óvodás. A kerületben élők számára havonta egyszer ingyenes volt a jéghasználat, amellyel rengeteg felnőtt is élt. Családok mentek el Budafok belvárosába, húztak korcsolyát a lábukra és csak egyszerűen kikapcsolódásként koriztak egy-két órát.

„Gyerekkoromban sokat korcsolyáztam és nagyon jó volt újra átélni a szabad csúszás élményét, miközben a gyermekemet is itt a kerületben taníthatom meg korcsolyázni” – mondta egy rózsavölgyi lakos. Hozzátette még, hogy nagyon jó lesz, ha a sátor elkészül és mi is jöhetünk a jégre.

A Szieszta ponton ideiglenesen felállított pályán a jégkorongoktatás mellett volt olyan délután, amikor jégtáncbemutatót is megtekinthetett a közönség. Rohamosan nő azon fiatalok száma a fővárosban, akik valamilyen jégsportot űznek. A főként lányokat vonzó műkorcsolya és jégtánc egyre nagyobb teret hódít a kisgyerekek körében. „Tíz éve műkorizok, imádom ezt a sportot, de sajnos olyan sokan vagyunk már a jégen, hogy alig marad jégidő a számunkra, ezért nagy segítség lenne, ha több jégpálya lenne Budapesten” – mondta el lapunknak egy műkorcsolyázó lány.

A jégsátor egy multifunkciós létesítmény; ami azt jelenti, hogy más sportágak kedvelői is igénybe tudják venni. A területet – ahol az ideiglenes létesítmény készül – közel 30 éve, a hatos út építésekor sittel, törmelékkel töltötték fel, ezért a talaj nem volt alkalmas parkosításra, csak a szívós gyomnövényzet, valamint invazív gyomfák tudtak gyökeret verni. Ezért főleg a sátor alatti rész túlnyomó többsége kopár, szikes, sokszor sáros terület volt.

(Viszkocsil Dóra)