Ugrás a tartalomra

Negyvenöt éves a Mészáros Kör- Videóval frissítve!

2020. szeptember 26. szombat
Ötven festmény, grafika, kerámia a Klauzál Házban
Negyvenöt éves a Mészáros Kör- Videóval frissítve!

Húsznál több alkotó közel ötven festménye és grafikája, valamint Skita Judit, Csurgóné Kökény Zsuzsanna, Helfrich Judit és György Éva mesekerámiái kaptak helyet a Klauzál Ház kamaratermében a 45. születésnapját ünneplő Mészáros László Képzőművészeti Baráti Társaság Derűs alkotói évek címmel megrendezett kiállításán. A tárlaton változatos technikai megoldásokat és különféle műfajú képeket láthatunk a portrétól (Halpert Mária: Portré) a mozgást kifejező életképen át (Gróf Gyöngyi: Páston) a tájképig.

A megnyitón Schéffer Anna keramikus iparművész, az Országos Képző- és Iparművészeti Társaság elnöke méltatta az alkotókat és a munkákat, Győrffy Gergely hegedűművész pedig Szent Erzsébet című saját szerzeményével köszöntötte a baráti társaság tagjait és az érdeklődőket.

A Mészáros László Képzőművészeti Baráti Társaság eleinte szakkörként működött, később a rajzolni, festeni, formázni és faragni szerető alkotói közösség Janzer Frigyes Munkácsy-díjas szobrászművész irányítása mellett egyesületté alakult, majd baráti társasággá vált.

A szervezet a kezdetektől fogva teret, időt és lehetőséget teremt tagjainak, hogy a művésztanárok segítségével és irányítása mellett képezhessék magukat. A tanárok – többek között Baráth Hajnal, Huber József, Janzer Frigyes, Neuberger István és Pató Róza – arra törekedtek, hogy megmutassák a kör tagjainak az élmények világa és a műalkotás létrejötte közötti utat, a vizuális műveltség és a látás közötti kapcsolatot úgy, hogy mindenki megélhesse az alkotás örömét.

Neuberger István, a festő szakosztály művészeti vezetője úgy véli, az alkotó csoportosulások életét folyamatos változások és küzdelmek jellemzik. Négy évtized után a budafoki, Csokonai Vitéz Mihály-díjas Mészáros László Képzőművészeti Baráti Társaság is új utak felé sodródott, létjogosultságát újra igazolnia kell. A festő- és grafikusművész azonban hisz a továbblendülés sikerében.

A kiállítás október 31-ig tekinthető meg.

(Tamás Angéla)