Ugrás a tartalomra

Negyvenezer maszk a járvány megfékezéséhez

2020. május 07. csütörtök
Budafok-Tétény önkormányzatának széles körű védekezési tevékenységet folytat a koronavírus-járvány megfékezése érdekében a kerületben
Negyvenezer maszk a járvány megfékezéséhez

A kerületben március 6-án alakult meg a vírus elleni védekezésért felelős Helyi Operatív Törzs, amelynek feladata, hogy koordinálja a járvánnyal összefüggő intézkedéseket Budafok-Tétényben. A járvánnyal kapcsolatos segítő tevékenység koordinációja érdekében és elvégzésére létrehoztuk a Maradj Otthon! Segélyszolgálatot, amelynek központja a Klauzál Házban kialakított ellátóközpont. A felhalmozott, többségében beszerzett készleteink az alábbiak.

A maszkok száma összesen 41 180. Ebből FFP2 4440, honvédségi Gamma álarc 200, háromrétegű orvosi maszk 31 250. Textilmaszkkészletünk egy része önkormányzati beszerzésű, de folyamatosan érkeznek adományként is, valamint az Egyesített Bölcsőde munkatársai, a helyi civil szervezetek, valamint magánszemélyek is több ezret varrtak a mai napig. Eddig összesen 10 474 maszkot osztott ki az önkormányzat ingyenesen. Az Egyesített Bölcsőde munkatársainak és az adományozóknak köszönhetően a 1800 textilmaszkot juttatott el a lakosságnak. Különböző típusú és méretű gumikesztyűkből összesen 12 533-at szereztünk be, és közel 3000-et biztosítottunk ingyenesen az egészségügyi és a szociális területen dolgozóknak. Cipővédő nejlonból 8500 áll rendelkezésre. Felület- és kézfertőtlenítő készletünk több száz darabos, illetve több száz literben mérhető mennyiséget szerzett be önkormányzatunk. Kézfertőtlenítőből 234, felületfertőtlenítőből 118 liternyit biztosítottunk eddig intézményeinknek és a lakosságnak összesen. Az ellátóközpont készleteit, a védő- és fertőtlenítőszereket, eszközöket felhasználásuk mértékében folyamatosan pótoljuk, ezzel biztosítva azt, ha a járvány tömeges a fertőzés szakaszába lépne, akkor is elegendő mennyiség álljon rendelkezésre. A Maradj Otthon! Segélyszolgálat munkatársai 500 telefonhívást fogadtak április végéig. Adományélelmiszert 271 alkalommal szállítottak ki. Adománykrumpliból 712 zsákot, míg élelmiszer-egységcsomagból 77 db-ot szállítottak ki. Ötszáznál több valós ügyintézés történt, és naponta átlagosan 50 további telefonos igény érkezik, amelyek például zöldzsák, virágföld beszerzésére, vagy szerelési, karbantartási munkálatokra irányulnak.

E-mailen vagy telefonon eddig 64 fő igényelt maszkot. A Szociális Szolgálat naponta 70-100 telefonhívást fogad, többek között pénzbeli támogatások, juttatások, közgyógyellátás ügyében. Naponta átlagosan 215 főnek szállítanak ebédet házhoz. Eddig összesen 378 esetben segédkeztek bevásárlásban, gyógyszerkiváltásban. 600-700 idős emberről gondoskodnak.

Az önkormányzat részt vesz azon kerületiek ellátásában is, akik önkéntes karanténba vonultak, kiemelten figyelnek az idősekre. A jelentkező kerületieknek mosható, fertőtleníthető textilmaszkokat biztosítanak, maszkot osztanak a közterületeken. Közterületeink fertőtlenítését több alkalommal elvégeztették. Intézményeink fertőtlenítésére nagy kapacitású ózongenerátort vásároltak. Heti rendszerességgel tájékoztatják a képviselőket a Helyi Operatív Törzs tevékenységéről, a honlapon külön koronavírus-tájékoztató felületet hoztak létre. A kormány, illetve a főváros rendeleteiről vagy hangoskocsival, vagy plakát útján folyamatosan tájékoztatnak. A Káldor Adolf Szakrendelőnek biztosították a védekezéshez szükséges eszközöket, a rendelő gondoskodott a biztonságos betegellátásról, telefonos ügyeletrendszerén keresztül minden nap hívható. Támogatták a kerületi háziorvosokat, gyermekorvosokat és fogorvosokat is, kéz- és felületfertőtlenítő szereket, egyéb védőfelszereléseket biztosítottak számukra. A Szociális Szolgálat munkatársait és a védőnőket is ellátták a védekezéshez szükséges eszközökkel. Több, nem kerületi fenntartású idősotthonnak is védőeszközöket és fertőtlenítőszereket juttattak. A helyiség- és lakásbérlőket segítették, a kis- és középvállalkozóknak támogatásra pályáztak, segítettek a hatósági karanténba kényszerültek, önkéntesen karanténba vonulók ellátásában, krízistámogatást nyújtottak.

Képviselőink és munkatársaink a kerület egyes csomópontjain, mint bevásárlóközpontok, élelmiszeráruházak és a Szomszédok Piaca előtt, több alkalommal osztottak maszkot, miközben az érdeklődőket tájékoztatták a legfőbb tudnivalókról is, a maszkigénylés lehetőségéről.

(VH)