Ugrás a tartalomra

Negyedszázada a gyerekekért

2021. június 17. csütörtök
Az Alma együttes remek hangulatú koncertje a Klauzálban
Negyedszázada a gyerekekért

Végre koncert, végre közönség előtt! A népszerű Alma együttes Budafokon ünnepelte a gyereknapot, gyerekekkel… Hosszú hónapokat kellett várni egy ilyen „egyszerű” hírre. A Klauzál Ház színházterme megtelt élettel és jó kedvvel május utolsó vasárnapján.

Az Alma-fiúk (Buda Gábor, Berkesi Alex és Ránki András) mindent beleadtak, hogy jól érezzék magukat a budafok-tétényi gyerekek. A zenészek még bírják energiával, pedig csapatuk már 25 éves.

– Milyen érzés a kényszerű „pihenést” követően újra színpadon állni? – tettük fel a kérdést a koncert után az együttes alapítójának, Buda Gábornak.

– Nagyon jó, bár május közepétől már többször találkozhattunk a közönséggel az ország különböző részeiben. Tavaly az első hullám után volt néhány fellépésünk, majd jött a féléves szünet, de ekkor se unatkoztunk, például egy erdélyi énekesnek, Papp Attilának írtunk egy lemezt, és készítettünk klipeket. Persze a csendesebb időszak össze sem hasonlítható a mostani jóval mozgalmasabbal… Júniusban húsz koncertünk lesz!

– Láthatóan szeretik a gyerekeket, önöknek hány van?

– Hat. Mindhármunknak kettő-kettő, tehát elég jól ismerjük a gyermekek világát.

– Immár huszonöt éve érződik műsoraikon, dalaikon, hogy értenek a nyelvükön, de azért felnőtteknek is írnak: kiknek nehezebb, kicsiknek vagy nagyoknak?

– Gyerekeknek talán nagyobb kihívás, bár szinte mindenről lehet írni nekik. Még a szerelemről is, csak meg kell találni ehhez a megfelelő hangnemet, szöveget. A Játszótér című számunk például ezt a kényesnek tűnő témát dolgozza fel, és igen jól fogadják. Mostanában azonban elindulunk egy olyan irányba, hogy megcélozzuk a felső tagozatos, illetve középiskolás diákokat, azaz a kamaszodó korosztályt, akik még nem felnőttek, de már nem is gyerekek.

– Akiket a zene útján a környezetvédelemre is rávezetnek.

– Igen, ez már egy kétéves programunk Zöldforgó néven, többek között a szelektív hulladékgyűjtésre hívjuk fel a figyelmüket a dalok nyelvén, illetve segítségével. Szerintem humorral, szeretettel és példamutatással minden elérhető a gyerekekkel.

– Legnagyobb slágerük a Ma van a szülinapom. S ha nem is ma van, de idén, méghozzá a 25. Mivel ünneplik meg ezt a „szép” korszakot?

– Nem tervezzük, mert jobban szeretünk a jelenre és a jövőre, mint a múltra gondolni. De azért egy jubileumi koncertet lehet, hogy mégis összehozunk…

(Temesi László)