Ugrás a tartalomra

Napkeltétől napnyugtáig

2019. november 22. péntek
A sündisznó, a botsáska és a dulakodó madarak a természetfotókon
Napkeltétől napnyugtáig

Harmadik alkalommal hirdetett nyilvános természetfotó-pályázatot Budafok-Tétény önkormányzata és a Klauzál Gábor Budafok-Tétényi Művelődési Központ. A versenyfelhívásra olyan képekkel jelentkezhettek az amatőr és hivatásos fotósok, amelyek a XXII. kerület természeti környezetében készültek, és az adott napszak hangulatát is érzékeltetik. A Napkeltétől napnyugtáig címmel meghirdetett pályázatra beérkezett legjobb alkotásokból díjkiosztóval egybekötött kiállítás nyílt november 7-én a Vén Emil Galériában.

A helyben született értékek fontosságát, a támogatók jelentőségét és Horváth Ildikó művészeti referens remek kezdeményezését kiemelve Gazdik István, a Klauzál Ház igazgatója köszöntötte a pályázókat és a kiállítás megnyitóján megjelenteket. A tárlatot Vankó András, a Budafoki Fotóklub elnöke nyitotta meg, aki az eredmények kihirdetése előtt az évről évre emelkedő színvonalról, az alkotásokról és az értékelés folyamatáról beszélt. Elmondta, hogy a fotók többsége a természetes környezetükben élő állatokat örökít meg: a mobiltelefonra élénken figyelő sündisznót, a csodálkozó tekintettel ránk néző botsáskát vagy az alkotó türelmét és profizmusát dicsérő dulakodó madarakat. A zsűri szempontjait ismertetve kiemelte a témaválasztást, a képszerkesztést és a színvilágot, majd hangsúlyozta, hogy az elbírálásnál nem az alkalmazott technikát, hanem a mondanivalót és a látásmódot díjazták.

Az Év Budafok-tétényi Természetfotósa 2019-ben Grosch János lett, aki az I. helyezésért járó, a Tripont Kft. által felajánlott ötvenezer forintos vásárlási utalvány mellé fődíjként átvehette Filotás Viktória keramikusművész egyedi alkotását is. II. helyezett lett Szűcs Dénes, aki a Digilabor harmincezer forintos vásárlási utalványát és egy vászonkép elkészítésének lehetőségét érdemelte ki fotójával. A III. díjat, a GM Üvegezők Boltja húszezer forintos, képkeretezésre szóló utalványát Kiss Imre kapta.
Különdíjban részesültek: Boronkai Miklós (budafok-tétényi önkormányzat), Zács Ágoston (Klauzál Ház), Grosch János (Időkép), Goldschmidt Zsolt (Törley pezsgőpincészet és National Geographic), és a sünit fotózó,15 éves Kuk Laura Anna (National Geographic).

A zsűrizés igen nehéz feladatát Hell Ferenc, a tavalyi év győztese, Tamási Gábor, az Időkép műszaki menedzsere, Gazdik István és Vankó András látta el. Az ünnepségen a díjakat a zsűri tagjai és Karsay Ferenc polgármester adta át a helyezetteknek, a kiváló muzsikát pedig az Á La Quartet vonósnégyes (Tálas Anna – prím, Géczy Mirjam – szekund, Krenedits Katalin – brácsa, Demeter Ágnes – cselló) szolgáltatta. A kiállítás december elsejéig a Klauzál Ház nyitvatartási idejében tekinthető meg a Vén Emil Galériában.

(Tamás Angéla)