Ugrás a tartalomra

Muzsika és pezsgő

2019. január 21. hétfő
Újévi koncert Arany és ezüst keringővel és budafoki pezsgővel
Muzsika és pezsgő

Immár hagyományosan, az év kezdéseként telt házas koncertet adott a Budafoki Dohnányi Zenekar, hogy fergeteges műsorával ismét elkápráztassa közönségét. Karsay Ferenc polgármester és Hollerung Gábor Liszt Ferenc-díjas karmester az újévi koncert előtti percekben pezsgővel koccintott és boldog új esztendőt kívánt a közönségnek.

A színes program egy hosszú ideig elfeledett Kabalevszkij-művel, a Colas Breugnon nyitánnyal kezdődött, amelyet azután a legváltozatosabb zenei műfajok követtek. A koncert első részében az együttes az új koncertmester, Gazda Bence szólójával gazdagítva eljátszotta Anderson Ír szvitjének öt tételét és Hegedűs Endre Kossuth-díjas zongoraművész közreműködésével Addinsell Varsói koncert című művét, a Veszélyes holdvilág című film kísérőzenéjét.

A hangverseny második részében két kiváló operaénekes, Rácz Rita és Boncsér Gergely is színpadra lépett azon túl, hogy ízelítőt kaptunk az Idegen a cowboyok között című film zenéjéből, valamint a vérpezsdítő spanyol „operettből”. A szoprán és a tenor Lehár Ferenc, valamint Kálmán Imre operettjeiből énekelt, majd az est fénypontjaként felcsendült előadásukban egy részlet Verdi Traviata című operájából.

A műsorból azonban nem hiányozhattak a keringők sem, így elhangzott Hacsaturján Álarcosbál című balettjének egyik tétele és Hollerung Gábor kedvence, Lehár Ferenc Arany és ezüst című műve is, amelyre a karmester a közeledő Aranybál (február 2.) kapcsán külön is felhívta a közönség figyelmét.

Az ünnepi műsor előtt az egybegyűlteket, köztük Németh Zsolt országgyűlési képviselőt Karsay Ferenc köszöntötte, aki röviden összegezte az elmúlt év történéseit, aláhúzva a színpadon lévő együttes fennállásának 25. évfordulóját és a Nádasdy Kálmán Művészeti Iskola Magyar Örökség-díját. Beszédében említést tett a megújult Káldor Adolf szakrendelőről, a Szent István mesekertről és a nemzetközi viszonylatban is jelentős Szmolenszk-emlékmű felavatásáról, valamint kiemelte a jövő év két nagy eseményét, a szeptemberben 30. születésnapját ünneplő Budafoki Pezsgő- és Borfesztivált és a Duna-part közeljövőben történő megújulását.

– Tudom, hogy „kisvárosunk” azoknak a közössége, akik a virágokban, a közös építkezésben, egymás támogatásában és a szoros emberi kapcsolatokban hisznek. Tőlük, önöktől lesz Budafok-Tétény az a hely, ahol jó élni, ahol bátran merünk új dolgokba fogni, ahol biztonságban és itthon vagyunk – hangsúlyozta a kerület polgármestere, majd boldog új évet és jó szórakozást kívánt a megjelenteknek csakúgy, mint Hollerung Gábor, aki jókívánságai előtt megköszönte az itt lakóktól és az önkormányzattól kapott szeretetet, támogatást és törődést.

A Radetzky-indulóval záródó, óriási sikert arató hangverseny szünetében a Törley Pezsgőpincészet jóvoltából a meghívottak budafoki pezsgővel koccintottak az új évre. (Tamás Angéla)