Ugrás a tartalomra

Mit kell tudni a koronavírus elleni oltásokról?

2021. szeptember 01. szerda
Oltópont lesz a Káldor Adolf Szakrendelőben
Mit kell tudni a koronavírus elleni oltásokról?

A Káldor Adolf Szakrendelőben is felvehetik a 3. oltást a kerületi lakosok szeptember 1-től 14-ig. Jelentkezni és időpontot foglalni a már ismert módon, az EESZT felületén tudnak az érdeklődők.

Harmadik oltás

Az új, agresszív vírusmutánsok megjelenése indokolttá teszi a koronavírus elleni harmadik védőoltás felvételét, amely az időseknek, a krónikus betegségben szenvedőknek és a legyengült immunrendszerű betegeknek különösen ajánlott. A delta vírusmutáns az európai országokban és már hazánkban is erősen terjed, ezért amellett, hogy a még be nem oltottakat továbbra is a védőoltás felvételére kérik, a harmadik oltás is lehetővé vált, amelynek felvétele önkéntes és ingyenes.

Augusztus elsejétől azoknak a 18 év felettieknek lehet időpontot foglalni a harmadik oltásra, akik négy hónappal korábban megkapták a második oltásukat, illetve az egydózisú Janssen vakcinát.

A 3. oltást online az eeszt.gov.hu időpontfoglalóban (https://www.eeszt.gov.hu/hu/covid-oltas-idopontfoglalas) lehet igényelni vagy a háziorvosnál. A harmadik oltást mindenki az első két vakcina beadásának helyszínén kaphatja meg. Az egyéni oltás időpontfoglalás menetét bemutató videót a Youtube-on EESZT oltás időpontfoglalás címen tekinthetik meg, a Covid-19 oltás időpontfoglalással kapcsolatos további információkért a www.eeszt.gov.hu/hu/oltas-idopontfoglalo-gyik oldalra kattintsanak.

A szakmai ajánlás szerint aki első két oltásnak vektorvakcinát kapott, az elölt vírust tartalmazó vagy mRNS-vakcinát kaphat emlékeztetőül, és fordítva. Erőteljesebb immunválasz várható ugyanis attól, ha egy más hatásmechanizmussal működő vakcinát adnak emlékeztető oltásnak.

A fentiek alapján, aki alapimmunizáláskor AstraZenecát, Janssent vagy Szputnyikot kapott, annak harmadikként Pfizer, Moderna vagy Sinopharm adható. A Pfizer és a Moderna után Janssennel, Sinopharmmal vagy AstraZenecaval oltanak, míg a Sinopharmmal beoltottak Pfizert, Modernát, AstraZenecát vagy Janssent kaphatnak.

Az is lehetséges azonban, hogy kontraindikáció (a többi oltás nem alkalmazható – a szerk.) esetén valaki ugyanazt az oltást kapja harmadikként, mint amilyennel az alapimmunizálása történt.

Az oltópontokon mindegyik olyan vakcinatípus elérhető lesz, ami a harmadik oltásokhoz felhasználható. A háziorvosoknak az igények alapján a Megyei Oltási Munkacsoportok biztosítják a szükséges vakcinát.

A harmadik oltáshoz vinni kell a TAJ-kártyát, a személyi igazolványt, az előző oltások igazolását, a kinyomtatott és kitöltött hozzájárulási nyilatkozatot (https://koronavirus.gov.hu/sites/default/files/sites/default/files/imce/hozzajarulo_nyilatkozat_3._oltashoz.pdf), és lehetőség szerint a kinyomtatott visszaigazolást az időpontfoglalásról.

A 3. oltás beadásának ténye a védettséget igazoló mobilalkalmazásban is látható lesz mind a magyar védettségi igazolvány, mind pedig az EU-s Covid-igazolás esetében.
Az EU-n belüli utazásokhoz, nyaralásokhoz elérhető az uniós oltási igazolás. Azoknak az állampolgároknak, akik az Európai Unión belül utazást terveznek, javasoljuk, hogy digitálisan töltsék le, vagy az EESZT Lakossági portáljára belépve nyomtassák ki az uniós Covid-igazolást. Részletek: https://koronavirus.gov.hu/cikkek/tajekoztato-az-unios-oltasi-igazolasrol

Első oltás

A vírus és annak mutánsai ellen nem a lezárások és a korlátozások jelentik a megoldást, hanem az oltás, ezért ha valaki nem regisztrált az első oltásra, a vakcinainfo.gov.hu honlapon még megteheti. A regisztráció során megadott adatok ellenőrzése és érvényesítése néhány napot vesz igénybe. Ezt követően az érvényes regisztrációval rendelkezők (külön értesítés nélkül) automatikusan tudnak az interneten időpontot foglalni az oltásra.
Időpontfoglaló: https://www.eeszt.gov.hu/hu/web/guest/covid-oltas-idopontfoglalas

12 év feletti gyermekek oltása

A gyermekek oltásáról a szülők döntenek. Az a szülő, aki az iskolakezdésre szeretné beoltatni gyermekét, legegyszerűbben internetes regisztrációval és időpontfoglalással teheti meg. A gyermek regisztrációját a szülőnek van joga elvégezni a www.vakcinainfo.gov.hu honlapon. Az online regisztráció során meg kell adni a gyermek nevét, életkorát, TAJ-számát, lakcímét és a szülő elérhetőségeit. Ha a szülő saját e-mail-címével már korábban regisztrált oltásra, akkor a gyermek regisztrációjához új e-mail-címet kell létrehoznia. Pontos és hiánytalan adatok esetén a regisztrációt érvényesítik. Erről nem érkezik külön értesítés. Pár nap elteltével az eeszt.gov.hu honlapon a szülő online időpontot tud foglalni gyermekének a kórházi oltópontra. A honlapra a regisztrált gyermek TAJ-számával tud belépni az időpontfoglalóba.

A háziorvos és házi gyermekorvos is olthatja ezt a korosztályt, ha praxisában összegyűlik annyi oltandó gyermek, amennyivel egy ampulla vakcina kinyitása esetén nem megy kárba az oltóanyag. Jelenleg két vakcina alkalmazható a 12–18 év közöttiek oltására: a Pfizer és a Moderna.

Az oltás beadásához szükség van a kinyomtatott, kitöltött és aláírt szülői hozzájáruló nyilatkozatra. Ez a https://koronavirus.gov.hu/sites/default/files/sites/default/files/imce/szuloi_hozzajarulo_nyilatkozat_vedooltashoz_12_es_18_ev_kozotti_szemelyek_reszere.pdf oldalról tölthető le.

A 12–15 évesek számára iskolakezdés előtt, vagyis augusztus 30-án és 31-én és a tanév elején, szeptember 2-án és 3-án az iskolákban is lesz lehetőség az oltásra. Az oltás Pfizer-vakcinával történik az iskolaorvosok és a háziorvosok bevonásával. https://koronavirus.gov.hu/cikkek/az-iskolakezdesre-az-iskolakban-lesz-oltasi-akcio12

https://koronavirus.gov.hu/cikkek/az-iskolakezdesre-az-iskolakban-lesz-oltasi-akcio12Az iskolák elektronikus úton értesítik a szülőket az oltás lehetőségéről. A szülőknek legkésőbb augusztus 25-ig kell válaszolniuk, hogy kérik vagy nem kérik gyermeküknek az oltást. Az intézmények összesítik az igényeket, majd elektronikus úton tájékoztatják a szülőket, hogy gyermekük melyik iskolában és mikor kapja meg a vakcinát. Az oltáshoz az iskolába is vinni kell a szülői beleegyező nyilatkozatot.
A 12 év alatti gyermekeket továbbra sem lehet oltani, és a regisztrációjukat sem fogadják el. (Forrás: koronavírus.gov.hu).

(Tamás Angéla)