Ugrás a tartalomra

Mindig a beteg az első

2024. január 11. csütörtök
Dr. Bálint Béla-díjjal tüntették ki Bukovszky Tünde klinikai laboratóriumi főorvost
Mindig a beteg az első

Bukovszky Tünde gyermekkora óta orvosnak készült, de egyetemistaként eszébe sem jutott, hogy laboratóriumban dolgozzon. A Kerület Napján Dr. Bálint Béla-díjjal kitüntetett főorvos a Jahn Ferenc Dél-pesti Kórházban szerette meg a „laboros” munkát, ahol Dobos Andrea főorvosnőtől nemcsak a szakma csínját-bínját sajátította el, hanem a „mindig a beteg az első” szemléletet is. A laboratóriumi főorvos negyedik éve vezeti a Káldor Adolf Szakrendelő laboratóriumát, ahol ezt a felfogást próbálja átadni munkatársainak is. Az elismerésből is látszik, hogy nem eredménytelenül.

Bukovszky Tündével többek között a szakrendelő laboratóriumáról és az ott folyó munkáról beszélgettünk. 

– Két-három órát utazik naponta, hogy a budafoki szakrendelőben elláthassa feladatait. Miért szeret itt dolgozni?

– Nagyon kedvesen fogadtak, jó közösségbe kerültem. A „laborosok” igen összeszokott, jól működő társaság. Munkatársaimnak is a beteg a legfontosabb, úgy bánnak vele, mintha a hozzátartozójuk lenne, és ez egybevág az én szemléletemmel. Szerencsés vagyok, mert a háziorvosok mindegyikét ismerem, sokat beszélgetünk a betegekről, egyeztetünk a vizsgálatokról. A szakorvosokkal is jó a kapcsolatunk, így a lehetőségeinkhez képest a legmagasabb szinten tudjuk ellátni a betegeket. Meglepett a kitüntetés, és nagyon jólesett az elismerés, bár ez inkább az egész csapatnak járna.

– Gyermekgyógyászat helyett választotta a laboratóriumi munkát. Nem bánta meg?

– Idővel nagyon megszerettem. Olyanok vagyunk, mint a detektívek: látunk bizonyos értékeket, vannak bizonyos ismereteink a betegről, és összerakjuk a képet. Kiugró, váratlan eredménynél azonnal jelzek az orvosnak, és konzultálok vele az esetleg szükséges további vizsgálatokról.

– Milyen vizsgálatokat végeznek a szakrendelő laboratóriumában?

– Vizsgáljuk a vér alkotóelemeit, a vérben lévő anyagokat, mint például vércukor, enzimek, koleszterin, a hormonokat, tumormarkereket, B12-t, D-vitamint, de ez a tárház borzasztóan nagy. Mi csak azokat a vizsgálatokat tudjuk elvégezni, amelyeket évente viszonylag sokszor kérnek. A ritkán előforduló kéréseket nem tudjuk teljesíteni, mivel nekem a gazdaságosságot is figyelembe kell vennem. Korábban a kórházi ambuláns betegek laborja ott, helyben készült, de egy ideje ezeket is mi végezzük. Ez nemcsak nekünk, hanem minden laboratórium számára eléggé megterhelő. Manapság a műtétre váró betegek jelentős része úgy vonul be a kórházba. hogy a kezében tartja a nálunk készült laboreredményt.

Tamás Angéla