Ugrás a tartalomra

Mindennapi környezetvédelem

2018. november 16. péntek
Energiatakarékossággal a könnyebb megélhetésért
Mindennapi környezetvédelem

Az őszi hónapokban a nehéz élethelyzetben lévő családokat segítő, újszerű szociális-környezetvédelmi projekt megvalósítása kezdődött el Budafok-Tétény önkormányzata kezdeményezésére. Az önkormányzat a Budafok-tétényi Család- és Gyermekjóléti Központtal, a Nagytétényi Ember- és Környezetvédő Egyesülettel és a Vízinnovációs Kft.-vel együttműködve olyan programot dolgozott ki, amelynek megvalósítása csökkenti a szociálisan rászorultak anyagi terheit és egyúttal a klímavédelem szempontjait is szolgálja, így a projektpartnerek a háztartásokban is használható és segítséggel kivitelezhető megoldásokon gondolkodnak.

Mindennapi környezetvédelem Mindennapi környezetvédelem

Mindennapi környezetvédelemA program ötletgazdája, Végvári Ágnes környezetvédelmi referens elmondta: mivel tudják, hogy az energiatakarékosság nemcsak szemlélet, de pénz kérdése is, ezért az októberben négy alkalommal megtartott Környezetvédelem a háztartásban I. című szemléletformáló előadást, amely a levegőminőséggel kapcsolatos egyéni felelősségről és a háztartások levegőterhelés-csökkentési technikáiról szólt, tényleges adomány is követte. Az ismeretterjesztésen megjelent, nehéz élethelyzetű családok három átfolyásszabályozó víztakarékos eszközt (perlátort) és négy energiatakarékos izzót tartalmazó fenntarthatósági csomagot kaptak, amelyek felhasználásához gyakorlati útmutatás is járult.
Hozzátette: meg kell találniuk azokat az életszerű megoldásokat, amelyek valódi segítséget nyújtanak a családoknak és hozzájárulnak a számukra is előnyt jelentő környezeti attitűd kialakításához. A projekt pilléreiként a szemléletformálást, adománygyűjtést és az adományozást említette, majd kiemelte, hogy az adományozók támogatásával már elkezdődött az ablakszigetelési program, amelynek keretében javítással vagy cserével húsz-huszonöt lakás nyílászáróit hozzák rendbe.
Bogó Ágnes egyesületi elnök arról beszélt lapunknak, hogy a Daróczi Csilla által irányított családsegítő központ látókörébe került családokon – jelenleg kétszázhúsz családon – segítenek úgy, hogy felmérik a háztartásokban jelentkező hiányosságokat és azokra keresik a megoldást. Például nyakunkon a tél, és van, ahol hiányzik a kályha vagy nem elegendő a tüzelőanyag.
Tájékoztatásként elmondta, hogy a projektet – ahogy ezt már több kerületi cég is teszi – bárki támogathatja pénzadománnyal vagy energia- és/vagy anyagtakarékos, illetve üzemeltetést segítő eszközökkel, de akár szolgáltatással is. (Tamás Angéla)


Fotók: Marozs Ágnes