Ugrás a tartalomra

„Mi, svábok mindig jó magyarok voltunk”

2023. január 26. csütörtök
Filmvetítéssel egybekötött megemlékezést tartottak a német ajkú magyarok kitelepítésének évfordulóján
„Mi, svábok mindig jó magyarok voltunk”

Január 19-én, a német ajkú magyarok kitelepítésének 76. évfordulója alkalmából megemlékezést tartottak a kerületben. A jelenlévők a Nagytétényi Sváb Emlékműnél elhelyezték a koszorúkat, majd a Klauzál Gábor Budafok-tétényi Művelődési Központban beszédekkel, zenés műsorral és filmvetítéssel idézték fel a múlt történéseit.

Lászlóné Varga Éva, a Nagytétényi Polgári Kör elnöke köszöntötte a megjelenteket, majd az esemény résztvevői közösen elénekelték a magyar és a magyarországi németek Himnuszát. A Südofen Blaskapelle és az Edelweiss kórus rövid műsorral is készült, a dalok között felcsendült az Európai Unió himnusza, az Örömóda is.

Karsay Ferenc polgármester beszédében a kerület sváb kötődését idézte fel: „1946-ban Budaörsön kezdődött a kitelepítés, és az akkori község lakosságának 80 százalékát űzték el Németországba. Egy évvel később érte el Budafokot, Budatétényt, Nagytétényt is ez a hullám, és a Háros vasútállomásról indultak a vagonok. Azonban nem sikerült megtörni az itt élő német lakosságot, a vagonokon zászlók voltak: Isten veled, hazánk! – és piros-fehér-zöld zászlókon voltak mindezek. Aki tehette, az itt maradt, illetve a lehető legrövidebb időn belül visszatért.” A polgármester kiemelte azt is, hogy nagy értéke településünknek, hogy vannak német őseink, és megköszönte a kerület civil szervezeteinek és vezetőiknek, hogy ápolják a hagyományaikat.

Szirtes Edit, a XXII. kerületi Német Nemzetiségi Önkormányzat elnöke – a nagyszüleivel való közös palántázásra is emlékezve – az akkori embereknek a földdel a való szoros kapcsolatáról beszélt. „Minden sváb asszonynak megvolt a kertje, ma ezt el sem tudják képzelni, miből szakították ki őket. A táborokban összegyűjtött német lakosságból többen hazaszöktek meglocsolni a növényeket, pedig tudták, már nem nekik terem.”

A megemlékezés László Gábor Mi, svábok mindig jó magyarok voltunk című dokumentumfilmjével zárult, az 52 perces alkotás a német–magyar együttélés több mint 1100 évre visszanyúló történetét igyekszik felgöngyölíteni. „Hosszú, akár egy jó házasság: sok szép, és hát … sok rossz pillanattal.” – hangzik el a filmben.

Magyarországról 1946. január 19-én indult az első deportáló vonat, és az 1948. május 30-ig tartó kitelepítés során marhavagonokra terelve 200 ezernél több svábot szakítottak ki a magyar otthonaikból. A kollektív bűnösség elve alapján – kártérítés nélkül – elvették minden ingatlan és ingó vagyonukat, és sokaknak a közvetlen családtagjaiktól is búcsút kellett venniük.

(Venczel Hajnalka)