Ugrás a tartalomra

Menzalátogatás Zuglóban

2024. július 09. kedd
Tapasztalatokat gyűjtött az önkormányzat a svédasztalos rendszerről
Menzalátogatás Zuglóban

Önkormányzati küldöttség tett látogatást a kerületből a zuglói Németh Imre Általános Iskolában, hogy megtekintsék az úgynevezett svédasztalos menzarendszer működését. Az intézményben a gyerekek két menü közül (A és B) választhatnak, és saját maguknak szednek az ételekből annyit, amennyit várhatóan el is fognak fogyasztani.

A gyermekek bármelyik menüből ehetnek, attól függetlenül, hogy a szülők melyikre fizettek be, mert az árak azonosak. A menüknél a leves mindig azonos, a második fogás változó, salátapult is rendelkezésre áll, amelyen a salátákon, az uborkán kívül kenyér és vaj is ki van készítve. Az étkezés végén természetesen a gyerekeknek lehetőségük van repetázni is, az elsősöknek pedig még segítenek a tanító nénik a mennyiségek kimérésében, de van egy mintamenü is, amely alapján láthatják a gyerekek a számukra ajánlott mennyiséget. A megmaradt ételből azok a gyerekek és tanárok is ehetnek, akik egyébként nincsenek befizetve, hogy minimális legyen az ételhulladék.

– Az önkormányzat egyelőre csak tájékozódott a látogatás során, de felmérjük, hogy van-e lehetőség a kerületi iskolákban is bevezetni az új menzarendszert, mert a szülők részéről erre lenne igény – közölte lapunkkal Krieger Krisztina önkormányzati képviselő, aki Karsay Ferenc polgármester és Dankóné Hegedűs Jolán társaságában járt a zuglói iskolában. Hozzátette: a svédasztalos menzarendszer bevezetéséről még csak a tapasztalatok gyűjtése folyik, mert beruházást igényel, hiszen pult és tálaló kialakítása kell hozzá az iskolai étkezőkben. Az intézményektől is konstruktivitásra van hozzá szükség, mert felügyelő tanároknak is segíteniük kell a kicsik étkezését.

(VH)