Ugrás a tartalomra

Mennyországba csendítenek

2019. december 26. csütörtök
Adventi koncertet adott a Rózsavölgyi Népdalkör
Mennyországba csendítenek

Két hónapja készültek a Rózsavölgyi Népdalkör tagjai az adventi koncertjükre, melynek a „Mennyországba csendítenek” címet adták, és december 14-én rendezték meg a közösségi házban. Telt ház várta az énekeseket a szépen feldíszített teremben. Az ünnepváró eseményt Szántó Tamás, a Rózsavölgyi Egyesület alelnöke nyitotta meg.

Budai Ilona már hét éve dolgozik együtt a Rózsavölgyi Népdalkör lelkes énekkarával. Három évvel ezelőtt döntötték el közösen, hogy karácsony közeledtével egy adventi koncerttel ajándékozzák meg a Rózsavölgyben élő embereket. Ősi szép magyar karácsonyi dalokból állította össze az adventi műsort a Kossuth- és Nemzet Művésze díjjal kitüntetett népdalénekes.

„Amit a magyar néplélek megőrzött, azokat a dalokat fogjuk elénekelni. Nagyon sokáig nem lehetett ezeket a dalokat a templomokban énekelni” – mondta Budai Ilona a koncert előtt. Erdélyi Zsuzsanna, a Nemzet Művésze címmel kitüntetett, Kossuth-díjas magyar néprajztudós, folklorista kezdte el ezeket az archaikus népi énekeket összegyűjteni, melynek köszönhetően egyre többen tudják újraénekelni ezeket a karácsonyi dalokat. A műsorban a Rózsavölgyi Népdalkör két külsős tagja is megjelent. Kiss László népdalénekes gitáron és kobozon játszott, Sági Dóri népdalénekes a kör tagjaival együtt és önállóan is énekelt. Mindketten sokszor együtt próbálnak a Rózsavölgyi Népdalkörrel, és nagyon szeretnek ebben a családias lékörben gyakorolni. A koncert előtt az énekesek nagyon izgultak, de amint felcsendült az első dallam, rögtön elillant minden félelmük, és csak énekeltek. A közönség áhítattal hallgatta a gyönyörű énekeket, és vastapssal jutalmazta a dalkör tagjait.

(Viszkocsil Dóra)