Ugrás a tartalomra

Megkezdődtek a Bartók Béla úti lakótelep fáinak ápolási munkálatai

2020. augusztus 11. kedd
Az elmúlt hetekben az önkormányzat szakemberek bevonásával megvizsgáltatta a lakótelep fáit, amelyek többsége koránál fogva kisebb-nagyobb betegségben szenved, így rendszeres ápolásra szorul. A most tervezett karbantartási munkákkal érintett terület a Bartók Béla út- Batthyány utca – Társasház utca – Tenkes utca által határolt tömb.
Megkezdődtek a Bartók Béla úti lakótelep fáinak ápolási munkálatai

A Bartók Béla lakótelepen, mintegy 50 évvel ezelőtt a beköltöző lakók nagy mennyiségben és sűrűn ültettek, többnyire japánakác, nyárfa és juharfákat. A faállomány legtöbb példánya mára nektriás ágsorvadásban szenved, így átvizsgálásuk és karbantartásuk rendszeres megfigyelést igényel, melyet vegetációban, lombos állapotban lehet jól felmérni és megítélni. A vizsgálat során 9db fáról derült ki, hogy menthetetlen, melyeket a balesetveszély elkerülése végett ki kell vágni. Az érintett fákat az önkormányzat a napokban elvégzendő kivágásukig szalaggal elkeríti és figyelmeztető táblákkal látja el.

A fakivágással érintett részek:

  • Bartók B. út 5-7. szám közötti részen 1db nagyméretű, korhadt nyárfa
  • Bartók Béla 7-9. közötti részen lévő 1db nagymérető, korhadt ezüstjuhar
  • Batthyány u. (Fácán u. 5. mellett) 1db kiszáradt nyárfa
  • Fácán- Batthány- Társaház – Tenkes utca által határolt tömbben 3db japánakácot, 2db berkenyét és 1db akácot ítéltek a szakemberek környezetbiztonsági szempontból veszélyesnek.

Ezzel egyidőben Fácán- Batthány- Társaház – Tenkes utca által határolt tömbben mintegy 84db fán végeznek ápolási munkákat.

Fontos megjegyezni, hogy a vegetációs időben történő gallyazás a fás szárú növényekben védelmi mechanizmust indít el, sőt, a gallyazások általában famentő beavatkozások. Az ápolási munkákkal a sérült és beteg ágak eltávolítása a cél, és a betegségek továbbterjedését vagy a fa kidőlését lehet megakadályozni vele a statikai egyensúly fenntartásával.

A munkálatokra  - időjárástól függően - augusztus 11. és 20. között kerül sor.

Ezen kívül a Batthyány utca páros oldalán a Fácán és Társasház utca között a 20 kW-os hálózat alatti japánakác fasor ápolását is elvégezteti az önkormányzat szeptember közepén, az ELMÜ jelzése alapján.