Ugrás a tartalomra

Meg kell tanulni nemet mondani

2015. december 14. hétfő
Drogprevenciós és bűnmegelőzési nap a Cziffra György Nagytétényi Kulturális Központban
Meg kell tanulni nemet mondani

A Rangos előadók érdekfeszítő előadásain keresztül szembesülhettek a tizenévesek a rájuk leselkedő veszélyekkel és elkerülésük lehetőségeivel azon a kétnapos prevenciós és bűnmegelőzési rendezvényen, amelynek harmadik alkalommal adott otthont a Cziffra György Nagytétényi Kulturális Központ.

Dr. Bató András rendőr alezredes köszöntőbeszédében kiemelte: az évek óta visszatérő program célja, hogy a gyerekek az adott élethelyzetben mindig helyes döntést hozzanak és mindig megfelelően tudjanak cselekedni.

A kábítószer-fogyasztás hátteréről, a családok által nyújtott szociális minta jelentőségéről a maga közvetlen stílusában dr. Zacher Gábor toxikológus főorvos beszélt a fiataloknak, aki a pók által szőtt hálókon szemléltette a különböző szerek tudatmódosító hatásait. Klobusitzky György, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem mestertanára gomolygó füstben és villódzó fények között tartotta meg diszkózenével kísért előadását „Vigyázz magadra!” címmel. A látványos show középpontjában a dizájnerdrogok és energiaitalok, valamint az egyénre, a közlekedésre és a környezetre gyakorolt hatásuk álltak. A legális és illegális kábítószerek használatának következményeit Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat szóvivője a mentős, míg Oláh László rendőr alezredes a rendőr szemével láttatta a fiatalokkal.

A több mint tízéves hagyománnyal bíró rendezvény az idén is szolgált újdonsággal. Tímár Ágnes, a Káldor Adolf Szakorvosi Rendelőintézet dietetikusa a helyes és helytelen étkezési szokásokról, a különböző élelmiszerek szervezetre gyakorolt hatásairól, az evés és a testmozgás kölcsönhatásáról beszélt a gyerekeknek.

A hetedik, nyolcadik osztályosokat leginkább érintő veszélyforrásról, a meggondolatlan internethasználatról mindkét napon tartottak előadást, amelyeken többek között szó esett arról is, hogy a felelőtlen felhasználó (ismeretségi körével, szerelmi életével, olvasási, szórakozási és pénzköltési szokásaival) nyitott könyv a kiberbűnözők számára.

A szakértők ezért arra figyelmeztették a fiatalokat, hogy csak akkor lehetnek teljes biztonságban, ha letiltják a gyanús alkalmazásokat, nem lájkolják az arra vadászó oldalak megosztásait, vagyis nagyon óvatosan kezelik a közösségi portálokat.

A kerületi önkormányzat segítségével, a XXII. kerületi rendőrkapitányság és a Káldor Adolf Szakorvosi Rendelőintézet szakmai támogatásával megvalósult előadásokon a kerület öt iskolájának közel négyszáz tanulója vett részt. A programon Karsay Ferenc polgármester is köszöntötte a gyerekeket és az őket kísérő pedagógusokat. (Tamás Angéla)