Ugrás a tartalomra

Még Domingo is vállalta volna

2020. augusztus 06. csütörtök
A BDZ közreműködésében volt hallható a Himnusz idén a Hungaroringen
Még Domingo is vállalta volna

A szigorú egészségügyi előírásokhoz alkalmazkodva az idei 35. Formula–1-es Magyar Nagydíjon nem élőben csendült fel, a Budafoki Dohnányi Zenekarnak és négy énekesnek köszönhetően felvételről volt hallható a magyar Himnusz. A részletekről Hollerung Gábort, a zenekar ügyvezető igazgatóját kérdeztük.

Még Domingo is vállalta volna

Rendhagyó Magyar Nagydíjhoz rendhagyó Himnusz dukál. A Hungaroring 35 éves történetének első zárt kapus futama előtt csendültek fel Erkel Ferenc szerzeményének taktusai. A zenei kíséretet a Budafoki Dohnányi Zenekar harmincöt zenésze szolgáltatta, Miklósa Erika, Rost Andrea, Molnár Levente és a Virtuózok zenei tehetségkutató győztese, Ninh Duc Hoang Long pedig énekelte a himnuszt.

Hollerung Gábort, a Budafoki Dohnányi Zenekar ügyvezető igazgatóját kérdeztük a részletekről. „Különböző ötletek vetődtek fel, szó volt arról, hogy akár négy popénekes adja elő a Himnuszt. De volt merészebb elképzelés is: Placido Domingo, a világhírű tenorista vállalta volna az első sor eléneklését, de acapulcoi otthonába kellett volna elrepülni, hogy rögzítsük a felvételt. Ám ez a kijárási és az utazási korlátozás idején nem valósult meg. Így ő sajnos nem vehetett részt a felvételen. A végeredmény miatt így sem panaszkodhatunk: a Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas két szuper dáma, Miklósa Erika és Rost Andrea mellett Molnár Levente operaénekes és a vietnámi származású Ninh Duc Hoang Long működött közre. S ha már szóba jött a Virtuózok: szintén onnan lehet ismerős Balázs-Piri Soma, aki zongorán kísért.

Viszonylag egyszerű technikai eljárással rögzítettük a hangot, amelyet a Promontor TV-ből ismert Cseke György operatőr segítségével hoztunk szinkronba a képpel – mesélte érdeklődésünkre Hollerung Gábor.

A zenekar ügyvezető igazgatója hozzátette: nem volt semmiféle komoly, kiforrott koncepció, hogy a 35. Magyar Nagydíj apropóján 35 zenész jelenjen meg a felvételen a Hungaroring aszfaltcsíkján. Ennek csak a helyhiány lehetett az oka. Hollerung hangsúlyozta, őszintén reméli, hogy a felvétel elnyeri a hazai és a külföldi motorsport-barátok tetszését.

A megtisztelő feladat elvégzése után sem ül a babérjain a zenekar. „Eleget pihentünk a karantén alatt” – fogalmazott a zenekarvezető. Így nyáron is találkozhatunk a népszerű budafoki muzsikusokkal, többek között augusztusban a Zempléni Fesztiválon.

(VH)