Ugrás a tartalomra

Medve hét a Rózsakert tagóvodában

2021. február 11. csütörtök
Színes programokat szerveztek a Rózsakert tagóvodában a Medve hét keretén belül - óvodai beszámoló
Medve hét a Rózsakert tagóvodában

Február másodikához, Gyertyaszentelő napjához több szokás is tartozik. Ezen a napon szentelik meg a szentmiséken az erre szánt gyertyákat. Ehhez a naphoz a fenti keresztény ünnep mellett számos néphiedelem is kötődik: Ekkor osztották a papok a "Balázs-áldást", mely minden torokbetegségtől megvédte az áldást kérőt.

Úgy vélték, hogyha február másodikán jó idő van, akkor későn tavaszodik. Ahogy a mondás is tartja: „Gyertyaszentelőkor inkább a farkas ordítson be az ablakon, minthogy a Nap süssön".

A másik, legismertebb néphagyomány szerint, ha február 2-án a medve előjön a barlangjából és meglátja az árnyékát (azaz napsütéses idő van), akkor visszabújik még téli álmot aludni, mert még hideg jöhet. De ha borús felhők takarják az eget, az a maci számára azt jelenti, hogy már lassan vége a télnek.

A legtöbb óvodában a medvék rengeteg játék, foglalkozás alapját képezik. A mi óvodánkban minden évben megtartjuk a szokásos  „Medve hét” programjait. A színes tevékenységkínálat által mi óvodapedagógusok , igyekeztünk a gyermekek számára az adott téma minél komplexebb , sokoldalúbb feldolgozására.

A két  hét folyamán sokféle „macis” tevékenységet végeztünk: barlangot építettünk, macis fejdíszekkel lehetett macikká „varázsolódni”, maci reggeli  volt mézzel, macikóstoltatás kanállal,  macis torna, csavarós macis összeszerelős konstruáló játék,  medvenyomokat készítettünk  krumplinyomattal,  medvés énekeket, verseket, mondókákat, meséket tanultunk .

A faliújságokat jegesmedvék, medvebarlangban megbújó, alvós macik, „medve fotók” díszítették. A gyermekeket izgalmas, új vizuális technikák segítségével ösztönöztük kreatív képzelő erejük bátor alkalmazására.

Medve hét a Rózsakert tagóvodában