Ugrás a tartalomra

Márton nap a Maci Tagóvodában

2020. november 23. hétfő
Így telt a Márton nap a Maci Tagóvodában.
Márton nap a Maci Tagóvodában

Az őszi, téli időszak bővelkedik néphagyományokon alapuló jeles napokban. Márton napja a jeles napok sorában is fontos esemény:

  • A gazdasági év zárónapja. Legkésőbb ezen a napon hajtották be az állatokat az istállóba, téli szállásra.
  • Országszerte lakomákat rendeztek, hogy a következő évben bőven ehessenek, ihassanak: „Aki Márton napján libát nem eszik, egész évben éhezik!”
  • A liba csontjából a következő évszak időjárását jósolták: ha a liba csontja fehér és hosszú, akkor havas lesz a tél, ha viszont barna és rövid, akkor sáros.

Márton naphoz közeledve a Maci óvodában is minden csoport felelevenítette, bővítette az ahhoz illő hagyományokat, népszokásokat. A gyerekek keze nyomán különböző technikákkal születtek a szebbnél szebb alkotások, mécsesek, lámpások; libás mondókák és dalok csendültek fel mindenhol.  

A Nyuszi csoportba járó gyerekek közreműködésével bemutatásra került a jeles nap feldolgozása. Fontosnak tartották a Szent Mártontól kapott értékek kiemelését, a segítségnyújtást, odafigyelést a másik emberre, a megajándékozó szeretetet, mely napjainkban is kiemelkedő fontossággal rendelkezik.

Márton nap a Maci Tagóvodában