Ugrás a tartalomra

Március hónap művésze

2017. március 01. szerda
Jandó Jenő zongoraművész
Március hónap művésze

A briliáns magyar zongorista generáció egyik tagja világszerte ismert művész, a klasszikus zeneirodalom egyik legkiválóbb előadója.

1952. február 1-én született Pécsett. Hatévesen kezdett el zongorázni, majd tanulmányait a pécsi konzervatóriumban folytatta. 1968-tól a Zeneakadémián Nemes Katalin, Kadosa Pál és Mihály András növendéke volt.

1973-ban megnyerte a Magyar Rádió Zongoraversenyét, amelyet több külföldi versenygyőzelem követett, többek közt a milánói Dino Ciani, a versailles-i Cziffra György és a sydney-i Nemzetközi Zongoraverseny.

1974-ben diplomázott, azóta a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem tanára, jelenleg professzor.

Nemzetközi karrierje a 70-es évek elején indult: Európa számos városában fellépett, de eljutott az Egyesült Államokba és Japánba is. Olyan karmesterekkel dolgozott, mint Ferencsik János, Fischer Ádám, Kocsis Zoltán, a külföldiek közül Lamberto Gardelli, Ligeti András, Giuseppe Patané, Peskó Zoltán, Jurij Szimonov és Antoni Wit – hogy csak néhányat említsünk a legfontosabbak közül.

Kossuth- és Liszt-díjas a Magyar Köztársaság Érdemes művésze, a Bartók-Pásztory-díj kitüntetettje, a Magyar Klasszikus Zenei Díj, a Bartók Béla emlékdíj, a Magyar Művészetért és a Magyar zeneművészet kategóriában Prima díj birtokosa.

Jandó Jenő nemcsak a (talán) legtöbb hangfelvétellel rendelkező zongorista a világon, de egyben a legismertebb is, akit folyamatosan méltatnak a zenekritikusok. Ő rendelkezik a legtöbb, világszerte eladott hanghordozóval, évente több mint 350.000 CD-t vesznek a rajongói.

Liszt műveiből lemezre játszott egy válogatást a zeneszerző saját hangszerén. 1992-ben a Liszt Társaság Nagydíjával jutalmazták egy Magyarországon készült felvételéért, amelyen Liszt posztumusz zongoraversenyét játssza.

Lemezre vette Bartók összes zongoraművét, Beethoven összes zongoraszonátáját, Mozart összes zongoraszonátáját és zongoraversenyét, J. S. Bach Wohltemperiertes Klavier-ját, Haydn összes zongoraszonátáját, Grieg, Schumann, Dvorak és Brahms zongoraversenyeit, Liszt és Schubert zongoraműveit.

Jandó Jenő munkássága elismeréséért 1998-ban megkapta Budafok-Tétény díszpolgára címet. A díszpolgári kuratórium évről-évre számíthat jelenlétére. Számos koncertje, tanítása mellet igyekszik eleget tenni a kerületi felkéréseknek is.

A teljesség igénye nélkül:

  • „Díszpolgárok a Klauzál-szoborért „címmel jótékonysági koncerten lépet fel 2011-ben,
  • a Budafoki Dohnányi Zenekarral kétszer is nagy sikerű hangversenyt adott Bonn-ban
  • illetve a 2016-os kerületi újévi koncerten is láthattuk.

Gratulálunk!