Ugrás a tartalomra

Döntés: visszavonják az olimpiai pályázatot

2017. március 01. szerda
Visszavonja a 2024. évi nyári olimpia és paralimpia megrendezésére beadott pályázatát Budapest – döntött szerdai rendkívüli ülésén a Fővárosi Közgyűlés.
Döntés: visszavonják az olimpiai pályázatot

A testület Tarlós István főpolgármester, Bagdy Gábor főpolgármester-helyettes, valamint a Fővárosi Közgyűlés valamennyi fideszes képviselőjének javaslatára – 22 igen, 6 nem szavazat ellenében – döntött arról, hogy hatályon kívül helyezi a tavalyi közgyűlési határozatot és „a politikai egység felbomlására tekintettel” a Magyar Olimpiai Bizottsággal közösen visszavonja az olimpiai pályázatát. A Fővárosi Közgyűlés felkérte a főpolgármestert, hogy a döntésről a MOB elnökével közösen értesítse a Nemzetközi Olimpiai Bizottságot (NOB). Döntöttek arról is, hogy a városvezető vizsgálja meg a közgyűlés 2015. június 23-i és azt követő ülésein az olimpia megrendezésével kapcsolatban hozott döntéseket, és azok sorsáról május 31-ig készítsen javaslatot a testület számára, valamint a vonatkozó kormányhatározatokban nevesített – és az olimpiai pályázattal kapcsolatos, de attól függetlenül is megvalósuló – beruházások további sorsáról, azok 2024-ig történő megvalósulása érdekében folytasson tárgyalásokat a kormánnyal.

 

A testület felkérte Tarlós Istvánt arra is, hogy a Budapest 2024 Nonprofit Zrt. jogutód nélküli megszüntetésének megkezdése érdekében szükséges döntési javaslatokat készítse elő és azokat terjessze a Fővárosi Közgyűlés elé. Az elfogadott előterjesztésben emlékeztetnek arra, hogy február 22-én a kormány – a Fővárosi Közgyűléshez hasonlóan – megállapította, hogy a pályázat benyújtásakor még meglévő politikai egység “helyreállíthatatlanul” felbomlott, és mivel “sikeres pályázatra csak akkor van esély, ha a pályázat,  és így a budapesti olimpia ügyében politikai konszenzus van”, a kormány határozatával – a városvezetés egyetértésével – felkérte a Fővárosi Közgyűlést és a Magyar Olimpiai Bizottság elnökét, hogy az olimpia megrendezésére vonatkozó pályázatot vonja vissza.

Tarlós István megjegyezte azt is: az a legfájdalmasabb, hogy Magyarország “nem is egészen a valóságnak megfelelően” milyen képet közvetít magáról “az olimpia körül kialakult cirkusszal” külföldön. Szerinte bőven kimerítik a jellemtelenség fogalmát “a kis- és törpepártok” azzal, amit az olimpia körül művelnek. Az olimpiarendezéssel kapcsolatos népszavazási kezdeményezésről szólva úgy fogalmazott: “az egész, ami itt folyik, már rég nem a sportról szól”. Azok a baloldali ellenzéki politikusok, akik kihátráltak az olimpiarendezés mögül, “bizonyos szelepeket kinyitottak, és most mindent kiengednek, ami beléjük ragad. Semmi köze az egésznek az olimpiához”.

Forrás: www.hirado.hu, MTI.

 

Budafok-Tétény polgármestere, Karsay Ferenc kútmérgezésnek nevezte a Fővárosi Közgyűlés mai rendkívüli ülésén azt a politikai hangulatkeltést, amit a budapesti olimpiai pályázat és a metrókorrupció ügyében is tettek a pályázat ellen kampányolók. A felszólalás 68.10-től a következő videófelvételen tekinthető meg: