Ugrás a tartalomra

Magyarország mozgástere európai és globális keretek közt a Trump-korszakban - Frissítve!

2017. június 07. szerda
Magyarország és Trump címmel tartott előadást Martonyi János volt külügyminiszter és Németh Zsolt az Országgyűlés külügyi bizottságának elnöke a Savoyai Kör vendégeként.
Magyarország mozgástere európai és globális keretek közt a Trump-korszakban - Frissítve!

Az este házigazdája Szepesfalvy Anna a vendégek üdvözlése után Karsay Ferenc köszöntőjét olvasta fel, aki Csíksomlyóra utazása miatt nem tudott személyesen részt venni az eseményen. A Budafok-Tétény Baráti Körök székházában tartott rendezvényen jelen volt Németh Zoltán alpolgármester is.

Németh Zsolt budafokiként köszöntötte Martonyi Jánost, és kifejezte örömét, hogy egy ilyen, pártpolitikai szempontból semleges környezetben van mód fontos világpolitikai kérdésekről értekezni. A Trumppal kapcsolatos korábbi magyarországi várakozásokkal kapcsolatban úgy fogalmazott, az elmúlt időszakban nagyon sokan félreértelmezték a Trump-korszak lehetséges irányvonalait. Főleg a nemzeti jobboldali táborban volt olyan várakozás, mely szerint Trump megválasztása a szuverenista, nemzeti konzervatív erők globális összefogását eredményezi majd. Ebből többen azt a következtetést vonták le, hogy erősödni fog a magyar-amerikai szövetségesi viszony. Volták, akik épp ellenkezőleg, veszélyes nacionalista fordulatot jeleztek előre.  A kétféle egymásnak ellentmondó várakozás egyike sem következett be – mondta Németh Zsolt. Amit Trump csinál és mond, azt nem nagyon kell „túlgondolni”, túlmisztifikálni. Az „Amerika first”, azaz az „Amerika mindenekfelett, Amerika az első” jelmondat valójában azt jelenti, hogy az amerikai érdekek mindent megelőznek.

Martonyi János elmondta, a világot ezelőtt is gazdasági és geopolitikai megosztottság jellemezte, amibe berobbant Trump, és kézzelfoghatóvá tette a jelenséget. Úgy fogalmazott, sajnos nehéz megjósolni, mit hoz majd a Trump-éra, hiszen nincs kiforrott világszemlélete, víziója, ez pedig bizonytalanságot eredményez. Martonyi így summázta az amerikai elnök és hazánk kapcsolatát: Magyarország eddig kárát nem látta Trump megválasztásásnak. Ezt a jelenlegi helyzetet azzal kell összehasonlítani, mi lenne, ha nem őt, hanem a vetélytársát választották volna meg. Szerinte nehezebb helyzetben lennék egy Clinton-adminisztrációval. Az írásban feltett kérdésekre is válaszolva az európai mozgástérrel, várható fejleményekkel kapcsolatban mindkét előadó azt hangsúlyozta, a francia elnökválasztás eredménye, a francia jobbközép veresége nem szolgálja a magyar érdekeket, az új elnök, Emmanuel Macron kétsebességes Európára vonatkozó elképzelései nem sok jóval kecsegtetnek. Az viszont magyar szempontból pozitív fejlemény, hogy a közelmúltban Németországban három tartományi választáson is súlyos vereséget szenvedtek a szocdemek, végleg megbukott a volt Európai Parlamenti elnök, kancellárjelölt-esélyes Marin Schultz – hangzott el a Savoyai Kör külpolitikai tematikájú rendezvényén.

A Savoyai Kör további rendezvényeiről itt tájékozódhat.

Németh Zsolt, az Országgyűlés külügyi bizottságának elnöke a rendezvényt követően nyilatkozott a Karc FM rádió Hangoló című műsorának. A riporter Sükösd Levente volt. A beszélgetés ITT hallgatható meg.