Ugrás a tartalomra

Madarak és fák napja

2022. június 24. péntek
Ismét megrendezték a Német Nemzetiségi Önkormányzat családi rendezvényét
Madarak és fák napja

A világon elsőként Chernel István ornitológus szervezte meg a Madarak és fák napját 1902-ben, Kőszegen. 1906-ban hivatalossá is vált az ünnepnap, miután gróf Apponyi Albert egykori vallás- és közoktatásügyi miniszter rendeletben előírta minden iskola számára a Madarak és fák napjának megszervezését. 1994-ben egy miniszteri rendelettel rögzítették május 10-ét a jeles nap dátumának. A Madarak és fák napját a Föld napja testvérünnepének is tartják. Ebből az alkalomból a kerületi Német Nemzetiségi Önkormányzat szervezésében rendszeresen családi napot szerveznek a Kamaraerdőbe, a Nagyrétre.

Az elmúlt években a rendezvényt ugyan elsodorta a Covid-járvány, de ebben az évben ismét sokan jelentek meg a programon, ahol a gyerekek ügyességi állomásokon teljesíthettek különböző feladatokat, a madárhangok felismérésétől kezdve a „Gólya viszi a fiát” versenyig. Az idősebbek ismét megmérették magukat a rönkhajító versenyben, miközben a bográcsban ízletes gulyás főtt, és a résztvevők élvezhették a Südofen Blaskapelle és a Relxiget muzsikáját is.

Szirtes Edit, a Német Nemzetiségi Önkormányzat vezetője a helyszínen elmondta: a rendezvény fő célja, hogy a helyiek rendszeresen kijárjanak a Kamaraerdőbe a szabadidejükben kirándulni, kerékpározni, közösségi programokat szervezni, és ezáltal is megszeressék a természetet.

(VH)