Ugrás a tartalomra

Lesz elegendő ivóvizünk a jövőben?

2016. február 05. péntek
A klímaváltozás, az édesvíz mennyiségének folyamatos csökkenése és minőségi romlása egyre égetőbb probléma világszerte. A témáról Kovács Péter, a BM Vízgyűjtő-gazdálkodási és Vízvédelmi Főosztályának vezetője tartott előadást a Cziffra Házban.
Lesz elegendő ivóvizünk a jövőben?

Az évszázados statisztikáktól eltérő, új mértékadó árvízszintek komoly kérdéseket vetnek fel, ezért is volt példaértékű a Zöld Jövő Környezetvédelmi Egyesület február 3-án megrendezett eseménye. A Cziffra Ház vendége Kovács Péter volt, a BM Vízgyűjtő-gazdálkodási és Vízvédelmi Főosztályának vezetője. A neves szakember vízkészleteink védelemről, a vízgazdálkodás globális problémájáról, ezek integrált és regionális megoldásairól, valamint vizeink minőségi, mennyiségi, illetve térbeli és időbeli egyenetlen eloszlásáról tartott előadást. Az érdeklődők betekintést nyerhettek nemzetközi vízgyűjtőnk (Duna) összehangolt, Európai Uniós szinten integrált vízgazdálkodási tervébe, az ún. keret irányelvbe. Az előadó a vízminőség védelme mellett a víztározás fontosságát is kiemelte, hiszen „rengeteg víz bejön, de ki is folyik az országból.”

A hatékony vízfelhasználás országos szintű intézkedései a Kvassay Jenő tervben fogalmazódtak meg. Megoldás előtt állnak még: az ivóvíz-, szennyvízprobléma, az öntözés-fejlesztés, aszálykezelés, folyami hajózás, a Balaton vízszintszabályzása, valamint a megújuló energia vízgazdálkodási vonatkozásai.

A hosszútávú cél, hogy vizeink kémiailag, ökológiailag és mennyiségileg is jó állapotban legyenek. Az előadás végén lehetőség nyílt a megválaszolatlan kérdések feltételére, valamint saját tapasztalatok megosztására.