Ugrás a tartalomra

Lélekmelegítő teázás

2018. november 30. péntek
Olekszik Dorottya teaszakértő Srí Lankán tette le mestervizsgáját és ezzel ő lett Magyarország jelenleg egyedüli okleveles tea sommelier-je. A megszerzett tudását szerette volna minél szélesebb körben továbbadni, így megalapította az ország első tea akadémiáját. Most a diákok vizsgáján jártunk és kérdeztük őket az oktatásról.
Lélekmelegítő teázás
  • Miért gondoltad úgy hogy elindítod ezt a különleges akadémiát?

A tea akadémia hiánypótló kezdeményezésként indult. Magyarországon nem volt alma matere a teás szakmának, a szórvány információkat az interneten vagy hallomásból lehetett megszerezni. A tea azonban sokkal összetettebb, bonyolultabb, sokrétűbb téma. Alapja a teagyártás és ültetvényismeret, amelynek oktatása a termőterületeken az egyetemi agrárképzés keretein belül történik. A teának ugyanolyan nagyüzemi a termelése, mint a szőlőé vagy búzáé és kukoricáé, csak mások a specifikációi.

  • Kik jelentkezhetnek, milyen hosszú a képzési idő és mit tanulnak meg ez idő alatt a diákok?

Szakértői képzésünk azoknak szól, akik professzionális szinten szeretnének a teához érteni. Teás vállalkozást üzemeltetnek, kereskedést nyitnak, prezentációkat tartanának vagy egyszerűen szeretnének egy csodaszép szakmába bepillantást nyerni. Oktatunk nekik ültetvény- és gyártási ismereteket, hatóanyag-ismeretet, nyugati és kínai osztályozási rendszert, európai és ázsiai teaprezentációt és -kóstolást, valamint megtanítjuk a világ teáinak fajtáit, speciális előállítási, elkészítési módjait, a hozzájuk kapcsolódó ceremóniákat, eszközöket. A záróvizsga után angol és magyar nyelvű teaspecialista oklevelet állítunk ki. Az oktatás minőségét szavatolja, hogy az akadémia szakmai támogatója a Ceyloni Tea Szövetség.

  • Most novemberben záró vizsgát tehettek az akadémia hallgatói. Hogy sikerült, milyen volt a számonkérés?

A hallgatók ragyogóan vették az akadályokat; mind az elméleti, mind a gyakorlati vizsgán kiválóan szerepeltek. Ez nekünk is egy fontos visszajelzés, hogy sikerült átadnunk igen rövid idő alatt egy hatalmas ismeretanyagot. A résztvevők 60 perces tesztet töltöttek ki, majd a gyakorlati vizsga keretében teafelismerés, eszközfelismerés és teakészítési feladatot kaptak a vizsgalevezető elnöktől.

  • Mik a tervek a jövőben?

Bár előttünk még az advent és az ünnepek, a Tea Akadémia már a tavaszra készül. Nagy várakozással indítjuk következő mesterképzésünket, amelyre már most vannak jelentkezők. A nagy érdeklődés miatt jövő évtől már tematikus kurzusokat is kínálunk a teaszeretőknek. Ha valaki teavilág csak egy speciális területe iránt érdeklődik, lehetősége lesz tematikus tanfolyamokon részt venni. Hirdetünk kínai Pu-Erh, japán zöld teák, fekete teák, kínai teák, porcelán és teás eszközismereti, valamint matcha készítési tanfolyamokat is. Akit a teaművészet érdekel, részt vehet hagyományos japán teás összejövetelen, chaji-n is. Ezeken a rövidebb lélegzetvételű workshopokon bárki részt vehet, megkötés nélkül. Az előadók a témakörök hazai legkiválóbb ismerői, a Tea Akadémia oktatói.

(Viszkocsil Dóra)