Ugrás a tartalomra

Lehet még jelentkezni! - Október végéig tart a Campona Játszóházban az ingyenes „VIGYÁZUNK RÁTOK!” prevenciós program

2017. szeptember 25. hétfő
A programsorozat a budafok-tétényi önkormányzat támogatásával, a kerületi rendőrkapitányság, a Budafoki Katasztrófavédelmi Örs, a Budafoki Mentőállomás, a Budapesti Orvostanhallgatók Egyesülete, és állatvédő szervezetek szakmai közreműködésével jött létre.
Lehet még jelentkezni! - Október végéig tart a Campona Játszóházban az ingyenes „VIGYÁZUNK RÁTOK!” prevenciós program

Az idén március 22-én kezdődött és az október 31-ig tartó felvilágosító programot a XXII. kerületi (a nem magán fenntartású) nagycsoportos óvodás, általános iskolás 1-2. osztályos csoportok részére szervezik. A „Vigyázunk Rátok” jelmondattal a kisgyermekekben szeretnénk tudatosítani, hogy baj esetén nem szégyen segítséget kérni bármelyik hivatásos szervtől! Közös érdekünk a segélyhívószám (112-es) megtanítása a program során, hiszen ezen keresztül probléma esetén az irányító központ vezetője célirányosan tud küldeni egységet, hiába a gyermek nem a specifikus szervet hívta. Reméljük, ezen tanévben is tudunk új információkat nyújtani a gyermekeknek, illetőleg a már meglévőket megerősíteni.

Új eleme a programnak, hogy csatlakozott hozzá a Magyar Vöröskereszt Budapest Fővárosi Szervezete is, így lehetőségük van csoportjaikkal 2017. szeptember-októberi időszakban a szerda 10 órai kezdetű foglalkozásokra hozzájuk is bejelentkezni. Időpontok: szept. 27, okt. 4, 11, 18, 25.

Ingyenes, baleseti-prevenciós, játékos elsősegélynyújtó foglalkozást nyújtanak játszóházunkban, melyhez 40 perc játékidőt biztosítunk a Bp. XXII. ker. Önkormányzat jóvoltából. A program során a gyermekek játékosan sajátíthatják el az elsősegélynyújtás legelemibb, általuk is könnyen kivitelezhető fogásait; természetesen a baleseti prevenció (a balesetek elkerülése), a balesetek kezelése és a segítségnyújtás fontossága is hangsúlyosan szerepet kap. A foglalkozás inkább játékos és gyermeknyelvű, de ezen keresztül - tapasztalataik szerint - a gyermekek nyitottabbá válnak embertársaik és a segélynyújtás irányába, valamint mélyebben megértik a megfelelő higiéné fontosságát, melynek nagy szerepe lehet betegségek megelőzésében is. Ezáltal válhat a foglalkozás az óvodai, kisiskolai nevelés kiegészítő/támogató tevékenységévé. Előzetes időpontfoglalás szükséges a pildiko@ckp.hu mail címen.

A Budapesti Orvostanhallgatók Egyesülete a Semmelweis Egyetemen működő, orvostanhallgatókból álló civil szervezet, amely számos különböző területen fejti ki tevékenységét. Ennek keretein belül valósul meg a Teddy Maci Kórház is, mely egy olyan program, amely játékos keretek között igyekszik megismertetni a gyógyító tevékenységet a gyermekekkel. Orvostanhallgatók segítségével játszunk el egy orvosi rendelést, ahol a gyerekek plüss játékát meggyógyítva, önmaguk győződhetnek meg arról, hogy ami az orvosnál történik korántsem olyan rémisztő, mint amekkora félelem övezi. Foglalkozásainkon a gyerekek egy játékos program keretében megtanulhatják az orvosi vizsgálat menetét, eszközeit, megismerkedhetnek az orvosi környezettel, ezáltal a valós helyzetben kevésbé izgulnak és csökken a félelmük, szorongásuk. Időpontok: szeptember 27., október 11, 25 és 27. 9-11 óráig. (A csoportok macit vagy más plüss játékot hozzanak magukkal!)

A kerületi Rendőrkapitányság részéről az előadások lényege a kisgyermekek - korosztályuknak megfelelő formában történő - közlekedésbiztonságra való nevelése. Olyan témaköröket körbejárva, mint a gyermekülés, biztonsági öv használata, gyalogos, kerékpáros közlekedés főbb szabályai. Alapvető közlekedési táblák, és a forgalomirányító fényjelző készülék jelzéseinek értelmezése. Természetesen ez elméletben és gyakorlatban is játékos formában történik. Oktatás, csoportok fogadása a játszóházban: heti 1 alkalommal, csütörtökönként reggel 9-11:30 h között, (3-6 csoport).

A kerületi Mentőállomás részéről – havi egy-két alkalommal (3-6 csoport) – a kisgyermekekhez igazítva felhívni a figyelmet a közlekedésben való részvételkor a rájuk leselkedő esetleges sérülésekre. Többek között a gyalogos, kerékpáros közlekedésnél vagy a gyermekülés vagy biztonsági öv nélküli közlekedésnél a veszélyekre, a baleset során szerezhető sérülésekre. Valamint tilos jelzésen áthaladás veszélyeire, illetve a tömegközlekedési eszközön történő kapaszkodás fontosságára. Időpontok: szeptember 26. és 27-én 9-11 óráig, októberi időpont később.

A kerületi Katasztrófavédelem részéről – havi egy alkalommal (3-6 csoport) Tűzbiztonság – tűzmegelőzés „a prevenció, a tűzmegelőzés leghatékonyabb tartalékai a nevelésben vannak…” A nagy kérdés, hogy mikor kaphat a kisgyerek gyufát a kezébe. Nem azért, mert arra a nagyon egyszerű műveletre nem lenne képes, hogy végighúzza a gyufaszálat a doboz oldalán, hanem azért, mert nem gondolkodik előre. Amikor számára váratlan esemény történik, nem tud okosan dönteni. Elsősorban ijedséggel reagál és nem a lehetőségeinek megfelelően. Hogyan tanulja meg egy gyerek a tűz használatát, kezelésének módját, a megelőzés eszközeit, vagy a menekülés optimális stratégiáit? Csak és kizárólag úgy, hogy először látja, majd később a felnőttel együtt gyakorolja, próbálgatja és hosszas tanulás után lesz/lehet kompetens kezelője a tűznek.” Időpontok: előre láthatólag október 19-én délelőtt.