Ugrás a tartalomra

Kulturális Örökség Napja a Fővárosi Vízműveknél

2019. szeptember 13. péntek
Szeptember 21-én ismét várja látogatóit a Kőbányai víztároló medence
Kulturális Örökség Napja a Fővárosi Vízműveknél

2019-ben sem telhet el a Kulturális Örökség Napjai rendezvénysorozat a Kőbányai víztároló medence nyílt napja nélkül! Az idei évben szeptember 21-én nyílik lehetőség a budapesti vízellátás építészeti és üzemeltetési szempontból egyaránt egyik legérdekesebb létesítményének, a Kőbányai víztároló medencének a megtekintésére. Kapunyitás 9.00 órakor, kapuzárás 16.00 órakor.

A 2018-ban fennállásának 150. évfordulóját ünneplő Fővárosi Vízművek elsőként épített, víztároló funkcióját mind a mai napig betöltő Kőbányai medence az egykor a mai Kossuth téren állt első szivattyúház ellennyomó víztárolója volt. Az Első Pesti Vízmű részként 1869 és 1871 között épített, kétszer 11 500 köbméter tároló térfogatú víztároló tervezésében és megépítésében londoni születésű William Lindley kultúrmérnök szerepe volt meghatározó. 

Az építkezés valódi nemzetközi együttműködés keretében valósult meg: a tatai uradalmi téglagyár tégláiból olasz kőművesek közreműködésével inkább katedrálisra, mintsem ipari létesítményre emlékeztető, kétemeletnyi magas építmény lenyűgöző látványt nyújt, miközben eredeti tároló szerepét ma is maradéktalanul képes betölteni. 

Az évente mindössze két alkalommal látogatható létesítmény tekintélyt parancsoló méreteinek, kivételes esztétikai élményt nyújtó építészeti megoldásainak, misztikus félhomályba vesző boltíveinek köszönhetően az évek során a szeptemberi rendezvénysorozat egyik legnépszerűbb programjává vált.Kulturális Örökség Napja a Fővárosi Vízműveknél

A háromhajós templom hatását keltő hatalmas csarnokok oszlopaikkal, téglaboltozatos födémükkel kínálnak különleges látványt, míg a létesítményeknek helyet adó terület pedig ősfáival, növényritkaságaival hívja fel magára a figyelmet.

A Fővárosi Vízművek szakemberei által biztosított folyamatos vezetés során a látogatók a medence története mellett a főváros vízellátásának kulisszatitkaival is megismerkedhetnek.

A vízellátás legrégibb, ma is működő, építészetileg is káprázatos létesítménye a X. kerület, Ihász utca 29. szám alatt található.

A programot a Fővárosi Vízművek fegyveres biztonsági őrei és a város alatt húzódó 5000 kilométernyi vízhálózatot üzemeltető kollégáinak és munkagépeinek bemutatója egészíti ki és teszi valódi hétvégi családi kikapcsolódási lehetőséggé. 

A létesítménybe vezető lépcső áteresztő képessége miatt a bejutás csak szakaszosan lehetséges, de nincs regisztrációhoz kötve és díjtalan. Kérjük, olvassák el és szíveskedjenek betartani látogatási szabályzatunkat.

A víztároló megközelítése tömegközlekedéssel ajánlott, mivel a környéken korlátozott a parkolási lehetőség. Az Örs Vezér tere és Kőbánya-Kispest felől a 85-ös, Kőbánya Alsó Vasútállomás felől a 185-ös busszal, míg a Puskás Ferenc Stadiontól a 95-ös, a Kápolna tértől a 217-es busszal közelíthető meg a létesítmény.

(Fővárosi Vízművek)