Ugrás a tartalomra

Közmeghallgatás volt a Városházán

2023. december 12. kedd
Rendhagyó képviselő-testületi ülésen válaszoltak a lakosság kérdéseire
Közmeghallgatás volt a Városházán

A budafoki Városházán ismét közmeghallgatást tartottak a kerületi lakosok számára. Ezúttal tizenhárom helyi lakos jelentkezett, akik lehetőséget kaptak arra, hogy a Záborszky Nándor Teremben, ötperces időkerettel a képviselő-testület előtt is felvázolhassák panaszaikat, észrevételeiket.

A különleges képviselő-testületi ülésen a kerület lakói közvetlenül tehettek fel kérdéseket a helyi közügyekkel, a mindennapjaikban észlelt problémákkal kapcsolatban. Most sem egy-egy embert, egy családot érintő tárgykörök kerültek terítékre, hanem olyan – az egész közösség életét befolyásoló – gondok hangzottak el, amelyekre a felszólalók a kerület vezetésének a válaszait, a megoldásokat várták. A regisztrációkor, előzetesen írásban is elküldött kérdésekre az önkormányzat illetékesei válaszanyagot készítettek. Ezek alapján Karsay Ferenc polgármester reagált az elhangzott felvetésekre. A tucatnyi felszólaló közül többen azt nehezményezték, hogy ahol élnek, még nem épült, vagy nem megfelelő minőségű a gyalogjárda. Más azt tette szóvá, hogy az őszi bőséges csapadék a környékükön házakat öntött el, mert nem megfelelő az esővíz-elvezető rendszer, illetve azt nem tartja karban az ezért felelős fővárosi önkormányzat. Szó esett az iskolakezdés alatti dugókról, az utakon túl gyorsan közlekedő autósokról, javaslat érkezett az oktatási intézmények környékén új gyalogátkelőhelyek kijelölésére is.

Karsay Ferenc köszönetet mondott a kerület jövőjét jobbító szándékkal a lelkükön viselő helyieknek a kérdéseikért, amelyekre az önkormányzat nevében igyekezett érdemi, kielégítő választ adni, ám a polgármester többször kénytelen volt hangsúlyozni, bizonyos kérdések nem a kerület, hanem az állam vagy a főváros illetékességébe tartoztak. Ilyenkor mást nem tehetnek: továbbítják az adott minisztériumnak, vagy Budapest vezetése felé a felvetett panaszokat. Például állami hatáskörbe tartozik az építéshatósági ügyek rendezése, a Nagytétényi út silány minőségű csapadékvíz-elvezető árokrendszere pedig a főváros illetékessége. Ennek dacára a kerületi vezetés minden hozzájuk forduló lakos panaszát igyekszik orvosolni, lehetőségeikhez mérten megadnak minden segítséget a gondok kezelésére – mondta a polgármester.