Ugrás a tartalomra

Közlekedés Budapesten az október 23-ai hosszú hétvégén

2020. október 23. péntek
Nemzeti ünnepünkön, október 23-án idén a járványhelyzet miatt elmaradnak a megszokott programok, mindössze a Kossuth Lajos téren rendezik meg a zászlófelvonást a 2-es villamos forgalmának korlátozásával. Délután és este demonstráció miatt változik több belvárosi járat útvonala, ezért érdemes lesz a felszíni járatok helyett metróval utazni.
Közlekedés Budapesten az október 23-ai hosszú hétvégén

Október 23-án az ünnepnapi, 24-én és 25-én a hétvégi menetrend szerint indulnak a BKK járatai.

Nemzeti ünnepünkön, október 23-án idén a járványhelyzet miatt elmaradnak a megszokott állami ünnepi programok. Kivételt mindössze a Kossuth Lajos téri ünnepélyes zászlófelvonás jelent, amelyhez kapcsolódóan október 23-án, pénteken hajnali 5 órától délelőtt 10:30-ig a 2-es villamos rövidített útvonalon, a Haller utca / Soroksári út és a Kossuth Lajos tér (Széchenyi rakpart) között közlekedik. A Szent István körút felé a 15-ös vagy a 115-ös busszal érdemes továbbutazni.

A délutáni és esti órákban, várhatóan 16 és 22 óra között demonstrációt tartanak a Műegyetem rakpart–Szent Gellért tér–Szabadság híd–Fővám tér–Belgrád rakpart–Március 15. tér–Kossuth Lajos utca–Astoria–Rákóczi út–Uránia útvonal lezárásával. A Rákóczi útra a Blaha Lujza tér és az Astoria között reggel 8 órától már csak a BKK járatai hajthatnak be. (További információk megállási tilalmakról és lezárásokról a BRFK honlapján: bit.ly/3jhnQnI.) A rendezvény idején a korlátozások miatt a belvárosban érdemes a kötöttpályás közösségi közlekedési járatokkal, elsősorban az M1-es, az M2-es, a teljes vonalon közlekedő M3-as vagy az M4-es metróval utazni. A lezárások miatt az érintett felszíni járatok közlekedési rendje várhatóan az alábbiak szerint változik:

  • Az 5-ös, a 7-es, a 8E, a 110-es, a 112-es, a 133E és a 178-as autóbusz 17:00-tól a lezárások feloldásáig két szakaszra osztva közlekedik:
    • 18:00-ig pesti végállomásától a Blaha Lujza térig, budai végállomásától a Szent Gellért térig. A kimaradó szakaszon a metróvonalakat érdemes igénybe venni.
    • 18:00-tól a lezárások feloldásáig pesti végállomásától a Blaha Lujza térig, budai végállomásától az Astoriáig. A kimaradó szakaszon az M2-es metrót érdemes igénybe venni.
  • A 7-es és a 133E buszra 16:30 és 17:00 között a Szent Gellért téren Pest felé a villamosmegállóban lehet felszállni.
  • A 9-es busz 17:00 és 17:45 között a Bajcsy-Zsilinszky út–Kiskörút helyett a Nagykörúton át közlekedik, ezért nem érinti a Kálvin tér és a Báthory utca / Bajcsy-Zsilinszky út közötti megállóit, továbbá Óbuda felé a Szentkirályi utca megállót sem. A Nagykörúton a 9-es buszra a 923-as éjszakai járat megállóiban lehet felszállni.
  • A 15-ös és a 115-ös busz 17:00 és 17:45 között a Nyugati pályaudvar és a Gyöngyösi utca, illetve Árpád híd között, rövidített útvonalon közlekedik.
  • A 47-es és a 49-es villamos 16:30 és 17:45 között pesti megállóit nem érinti, a Deák Ferenc tér helyett a Batthyány térig lehet utazni vele.
  • A 72-es trolibusz várhatóan 17:00 és 18:00 között két szakaszra osztva közlekedik: az Orczy tértől a Fővám térig, Zugló vasútállomástól pedig a Deák Ferenc térig.

Melyik menetrendet kell figyelni a hosszú hétvégén?

A fővárosi közösségi közlekedési járatok

  • október 22-én, csütörtökön a pénteki menetrendjük szerint,
  • október 23-án, pénteken az ünnepnapi menetrendjük szerint,
  • október 24-én, szombaton a szombati,
  • október 25-én, vasárnap pedig a vasárnapi menetrendjük szerint indulnak.

A BKK javasolja, hogy a hosszú hétvégén is a BKK FUTÁR alkalmazással tervezzék utazásukat, amely valós idejű járatinformációk alapján az optimális útvonalat ajánlja fel úti céljuk eléréséhez.

(Budapesti Közlekedési Központ)