Ugrás a tartalomra

Kötet Promontor kapujáról

2021. június 07. hétfő
Új képeskönyv jelent meg a Péter-Pál utcáról és környékéről
Kötet Promontor kapujáról

Új képeskönyvet jelentetett meg a Budafoki Péter-Pál Utca és Környéke Polgári Kör május elején önkormányzati támogatással. A kiadvány 170 színes és fekete-fehér fényképet tartalmaz, melyeket rövid történelmi leírások tesznek egyedülállóvá. A könyv már elolvasható a budafoki könyvtárban.

„Budapest egyik legszebb utcáját szerettük volna megörökíteni az utókor számára” – így foglalta össze a könyv megszületésének fő célját Vankó András, a Budafoki Péter-Pál Utca és Környéke Polgári Kör elnöke. A település első utcájában olyan történelmi épületek voltak és még mindig fellelhetőek, amelyekről fényképek szerepelnek a könyvben. A már elbontott vagy összedőlt házakat régi képeslapokon, fotókon, a még mindig megtekinthetőket pedig Vankó András által készített fényképeken lehet fellelni a könyvben.

Garbóci László helytörténész rövid leírásokkal tette még érdekesebbé a kiadványt. „A főváros 1957–58-ban felmérte a XXII. kerületet, és több mint 130 képet készítettek. Megállapították, hogy a Péter-Pál utca a főváros egyetlen copf stílusú utcája, ami a könyvben a képeken majd látszik is. A behajtók oszlopfőin copf stílusú vázák voltak, a tulajdonosok még arra is figyeltek, hogy a két egymás mellett lévő épületnél ne legyen egyforma díszítés. Emellett a homlokzatoknak a nagy része is copf stílusban készült” – mondta el Garbóci László helytörténész. Garbóci László és Vankó András egy évig dolgozott közösen a könyvön, mely a Klauzál Gábor Művelődési Központban és a hamarosan megnyitó Magdolna Udvarban is megvásárolható. A gyönyörű épületeket és épületrészleteket tartalmazó kiadvány értékes kiegészítője a három évvel ezelőtt megjelent Tények, történetek, képek című helytörténeti könyvnek, mely az egész kerület történelmét meséli el.

(Viszkocsil Dóra)