Ugrás a tartalomra

KicsiNagykövet Budafok-Tétényből

2023. december 18. hétfő
Az elismerő címet a kerületi Pócza Bálint kapta
KicsiNagykövet Budafok-Tétényből

A budafok-tétényi Pócza Bálint nyerte el Pest vármegye Magyarság KicsiNagykövete címét. Az eseménysorozat 2023-as évadjának Pest vármegyei díjátadó ünnepségét Dankóné Hegedűs Jolán alpolgármester asszony nyitotta meg.

Biczó Veronika, Bálint édesanyja a megtisztelő címről elmondta: a versenykiírás a Budafoki Herman Ottó Általános Iskolán keresztül jutott el hozzájuk. Mivel Bálint szereti az ilyen jellegű próbatételeket, és érdeklődési köréhez is közel állnak ezek a témák, jelentkezett. Május óta újabb és újabb kihívásoknak kellett megfelelnie: városokkal, híres épületekkel, hungarikumokkal, sportolókkal, magyar rajzfilmekkel kapcsolatos online teszteket ellett kitöltenie, majd élő online csoportos beszélgetésen kellett részt vennie és beszámolnia arról, melyik város hol található, milyen nevezetességek, magyar értékek gazdagítják ezeket a településeket. Nyáron írásbeli feladatot is teljesítenie kellett. Arról értekezett, kit mutatna be, mit mutatna meg egy idelátogatónak (épület, ennivaló, személy). Bálint a kedvenceiről írt: az Országházról, a dobostortáról és kerületünk szülöttéről, Hugonnai Vilmáról. Ezek után jutott be a vármegyei döntőbe, ahol online egy háromtagú zsűrivel beszélgetett, amit már az eredményhirdetés követett.

Felkészülését segítette, hogy korábban is szívesen olvasott Magyarországgal, városaival, épületeivel kapcsolatos könyveket, illetve a nyaralások, kirándulások során szerzett élményeit is be tudta építeni a versenybe. Bálint most ötödikes, szeret focizni, nagyon szereti az állatokat, erős természettudományos érdeklődése van. Születése óta itt lakik a kerületben, egy bátyja és egy öccse van.

A Magyarság KicsiNagykövete kihívás célja segíteni a diákok önfejlesztését, kreativitását, tehetségük kibontakoztatását, hogy sikerélményre és elismerésre tegyenek szert, motiváltabbak legyenek a tanulásban, büszkén magukra és hagyományaikra.

(VH–Facebook)