Ugrás a tartalomra

Kezdődhet a nagy kaland!

2020. augusztus 05. szerda
Lipóton, Kranjska Gorában és Halásztelken készült a BMTE fennállása második NB I-es szezonjára
Kezdődhet a nagy kaland!

Augusztus 17-én 19.00 órakor megkezdi nagy kalandját a Budafoki MTE labdarúgócsapata. Hetvenöt évvel azután, hogy 1945. szeptember 23-án lejátszotta fennállása első NB I-es mérkőzését, másodszor is bemutatkozik a magyar labdarúgás legfelső osztályában. Az ellenfél ezúttal a 2019–2020-as bajnokság nyolcadik helyezettje, a Kisvárda csapata lesz.

Kezdődhet a nagy kaland!

Kezdődhet a nagy kaland!Nyilván a legöregebb budafokiak sem emlékeznek már arra, hogy hetvenöt éve, azon a bizonyos szeptember végi szombaton ki volt az ellenfél. Ha egyáltalán van még élő tanúja ama régi-régi, 2000 néző előtt lejátszott mérkőzésnek.

Eláruljuk: az EMTK, teljes nevén az Erzsébeti MTK. És a bemutatkozásunk nem is sikerülhetett volna jobban, 3:2-re legyőztük az erzsébetieket. Góljainkat Mátrai, Mérges és Kardos szerezte, de a mezőny legjobbja a 33 éves veterán középfedezet, Dudás János volt. A 21-szeres válogatott játékmester – aki még MTK-, illetve  WMFC-játékos korában szerepelt a nemzeti együttesben – fantasztikusan irányított.

Persze akkoriban – néhány héttel a második világháború befejezése után – kicsit más volt a futball, mint manapság. Idézzük a Népsport tudósítását:

„A budafokiaknál Sebes Gusztáv ad tanácsokat. Lámpaláznak nyoma sincs, mindenki nyugodt. (…) A mérkőzés előtt Dudás, a BMTE csapatkapitánya virágcsokrot nyújt át a vendégeknek. A mérkőzés húszperces késéssel kezdődik, mert Soós K. játékvezető elkésett. Bíró urak, ez így tovább nem mehet! (…)  A győztes budafoki együttes pompás játékkal verte meg ellenfelét. Az újonc első osztályú csapat minden részében jobb volt ellenfelénél, és a győzelmet feltétlenül megérdemelte. Edzői nyilatkozatok: 
Sebes Gusztáv, BMTE: Becsületesen játszott a csapat. 

Adám József, EMTK: Szívvel-lélekkel játszott a BMTE.”

Ami azt illeti, egy ilyen eredménnyel a Kisvárda ellen is kiegyeznénk. Szabolcsban tartanak a Budafoktól; vasárnap este Révész Attila sportigazgató felhívta e sorok íróját, hogy vajon hol játszik előkészületi mérkőzést szerdán, augusztus 5-én a BMTE a horvát első ligás NK Osijek csapatával, mert szeretnék megnézni a találkozót. Elárultam, hogy Felcsúton, a Pancho Arénában. „Megnézzük!” vágta rá azonnal Révész. „Föl kell térképeznünk az ellenfelet!”

Ha a szabolcsiak tartanak az újonctól, ugyanez nem mondható fordítva: a BMTE megalapozott önbizalommal készül a bemutatkozásra. Csizmadia Csaba vezetőedző szavaiból is ez csendül ki.

„A hétvégén lejöttünk a családdal Csopakra, aztán folytatjuk a felkészülést. Ez már a finomhangolás időszaka – mondta a fiatal szakember. – Az utolsó simításokat Halásztelken végezzük el a szlovéniai, és még azt megelőzően a lipóti edzőtáborozás után, augusztus 6-án, szerdán pedig az Eszékkel játszunk edzőmeccset a Pancho Arénában. Öt új játékost igazoltunk, illetve kaptunk kölcsönbe: Lőrinczy Attilát Soroksárról, Zsóri Dánielt a MOL Fehérvártól, Takács Ronaldot és Bese Balázs kapust az MTK-tól, Marko Iharost pedig, aki a Dinamo Zagreb híres akadémiáján nevelkedett, a Slaven Belupótól. Sajnos, Marko keresztszalag-szakadást szenvedett a térdében, rá hónapokig nem számíthatunk, mint ahogy Soltész Istvánra sem, akinek eltörött a talpcsontja.”

A BMTE nem kevesebb, mint kilenc felkészülési mérkőzésen van túl.

„Elég sok mérkőzés, elegendő arra, hogy kialakítsam a csapatot, amely már kilencven százalékban megvan a fejemben, de még nem árulom el – titkolózott Csizmadia. – Bármi előfordulhat még a felkészülés hajrájában...„

Végül megkérdeztük a vezetőedzőt, hány százalékban valósultak meg az elképzelései a felkészülés során.

„Kilencven-kilencvenöt százalékban. Ideális körülmények között készültünk Kranjska Gorában, mindent megkaptunk, amire szükségünk volt. Tőlünk már holnap kezdődhetne a bajnokság!”

Tőlünk is...

(Ch. Gáll András)


Óvatos Kisvárda

Révész Attila, a Kisvárda sportigazgatója tisztelettel beszélt csapatunkról.
„17-én este hétkor játszunk a Budafokkal, villanyfényes meccsen, remélem, addig elkészül a pályájuk – mondta a rutinos klubvezető. –  Amikor értesültünk a sorsolás eredményéről, nem voltam boldog, mert magunkról tudom, hogy az újonc kettőzött erővel akar bizonyítani a nyitányon, nyilván ugyanez motiválja a budafokiakat is. A Budafok meglepetésre, de teljesen megérdemelten vívta ki a feljutást, nem öreg sztárjátékosok leigazolásával, hanem példás csapategységgel, tudatos építkezéssel. Azt az utat járva, amelyiken mi is végigmentünk. Egy biztos: ez nem a Kaposvár, meggyőződésem, hogy nem lesz pofozógép az NB I-ben. Mi is nagyon várjuk a nyitányt, Supka Attilával megütöttük a főnyereményt, a rutinos edző remekül teljesít eddig a csapat élén.” 


Korlátozás nélkül

Az augusztus 17-i NB I-es nyitányon semmiféle korlátozás, távolságtartás, „social distancing” nem lesz kötelező, ahogy erről Jakab János tiszteletbeli elnök tájékoztatta a Városházi Híradót. „Az MLSZ nem írt elő semmilyen megkötést, annyian jöhetnek a mérkőzésre, ahányan beférnek, nem kötelező az arcmaszk viselése. Természetesen az előttünk álló csaknem két hétben még változhat a helyzet. Akárhogyan is alakulnak a dolgok, minden szabályt be fogunk tartani.”
A sportvezetőt a stadion készültségi állapotáról is kérdeztük. „Jól haladnak a munkálatok, minden elkészül a Kisvárda elleni nyitányra. Legfeljebb a nézőtér fedele nem, de arra – reméljük – nem is lesz szükség. A világítás rendben lesz, kell is, mert esti meccsen fogadjuk a szabolcsiakat. Az új öltöző, az új VIP-páholy, minden elkészült már.” 


Birkózni kell a téllel is, nem csak az ellenfelekkel

A Budafoki MTE őszi programja, amely átnyúlik 2021 januárjára

Szeptember 26-án fogadjuk a bajnok Ferencvárost, ezen a szombat délutánon valószínűleg megdől a Promontor utcai nézőcsúcs. A koronavírus-szünet miatt a szokásosnál később kezdődő pontvadászat első félideje január 30-ig húzódik el, de a fűtött pályák korában ez már nem okozhat gondot. December 19. és január 23. között lesz egy kis karácsonyi és újévi szünet, ettől eltekintve szakadatlan a menetelés.

 1. forduló: BMTE–Kisvárda, Budafok, augusztus 17., hétfő, 19.00 óra
 2. forduló: Újpest–BMTE, Szusza Ferenc Stadion, augusztus 23., vasárnap, 17.45
 3. forduló: BMTE–MOL Fehérvár FC, Budafok, augusztus 30., vasárnap, 17.45
 4. forduló: Mezőkövesd–BMTE, Mezőkövesd, szeptember 12., szombat, 17.00
 5. forduló: BMTE–Ferencváros, Budafok, szeptember 26., szombat, 17.00
 6. forduló: MTK–BMTE, Új Hidegkuti Nándor Stadion, október 3., szombat, 17.00
 7. forduló: BMTE–Diósgyőr, Budafok, október 10., szombat, 17.00
 8. forduló: ZTE–BMTE, Zalaegerszeg, október 17., szombat, 17.00
 9. forduló: BMTE–Paks, Budafok, október 31., szombat, 17.00
10. forduló: BMTE–Honvéd FC, Budafok, november 7., szombat, 17.00
11. forduló: Puskás Akadémia–BMTE, Felcsút, november 21., szombat,17.00
12. forduló: Kisvárda–BMTE, Kisvárda, november 28., szombat, 17.00
13. forduló: BMTE–Újpest, Budafok, december 5., szombat, 17.00
14. forduló: MOL Fehérvár FC–BMTE, Székesfehérvár, december 12., szombat, 17.00
15. forduló: BMTE–Mezőkövesd, Budafok, december 16., szerda, 17.00
16. forduló: Ferencváros–BMTE, Groupama Aréna, december 19., szombat, 17.00
17. forduló: BMTE–MTK, Budafok, január 23., szombat, 17.00
18. forduló: Diósgyőr–BMTE, Miskolc, január 30., szombat, 17.00