Ugrás a tartalomra

Kétszáz éves a Himnusz

2023. január 30. hétfő
A kerületben is nívós programokkal ünnepeltük meg a Magyar kultúra napját
Kétszáz éves a Himnusz

Kétszáz évvel ezelőtt, január 22-én tisztázta le Kölcsey Ferenc a Himnusz kéziratát Csekén. 1989-től kezdve az ország minden pontján – így Budafok-Tétényben is – nívós műsorokkal emlékeznek meg erről a napról, mint a Magyar kultúra napjáról.

A Klauzál Ház is ünnepi programokkal várta az érdeklődőket január 22-én. A babák és a mamák számos magyar dalszerző művét, köztük a Himnuszt is élvezhették Meggyesné Ihász Katalin (fuvola) és Hütter Dóra (gitár) előadásában a Koncerten a babám című délelőtti előadáson.

A délután első eseményeként a Kult portré fotópályázat eredményhirdetésére és a legjobb alkotásokból készült kiállítás megnyitójára került sor. A Magyar kultúra napja alkalmából Gazdik István, a Klauzál Ház igazgatója köszöntötte a megjelenteket az aulában.

A pályázatra beérkezett munkákat Szerényi Gábor grafikusművész értékelte, aki az eredményhirdetést követően megnyitotta a kiállítást. A húsz pályázó ötvenkilenc fotója közül a zsűri (Szerényi Gábor grafikusművész, Vankó András, a Budafoki Fotóklub elnöke és Czimbal István grafikus, a Klauzál Ház munkatársa) Semsei Eszter alkotását tartotta a legjobbnak. Ő első díjként Filotás Viktória keramikus, szobrászművész erre az alkalomra készített egyedi művészeti alkotását vihette haza. Második helyezést ért el Székelyhidi Zsolt, aki a Várszegi Pincészet borválogatásával gazdagodott, a harmadik díjat pedig a Budafoki Fotóklub tagja, Sörös Richárd érdemelte ki, és ezzel meghívást nyert az Akácos Vendéglőbe egy kétszemélyes vacsorára.

A portrépályázat eredményhirdetésén, illetve a legjobb fotókból összeállított kiállítás megnyitóján Joós Tamás előadóművész a nyolcvan évvel ezelőtt ezen a napon született Cseh Tamásra emlékezett az ő dalaival.

A délután második részében a Klauzál Ház és az Időkép időjárásportál által meghirdetett, Filmben mondom el című kisfilmpályázat alkotásai közül díjazták a három legjobbat, amelyeket meg is nézhettek az érdeklődők a színházteremben. A szervezők egy Madách Imre- és egy Petőfi Sándor-idézetet tettek közzé, amelyek egyikét vezérfonalnak választhatták a pályázók. A beérkezett, legfeljebb háromperces pályaműveket a zsűri elnöke, Bubryák István dokumentumfilm-rendező értékelte.

A három legjobbnak ítélt filmet az „Ej, ráérünk arra még!” (Petőfi: Pató Pál Úr) idézet inspirálta.

A pályázat legjobbjának Nagy Dorottya alkotását találta a zsűri, aki 70 000 Ft értékű nyereményt vihetett haza az Időkép időjárásportál felajánlásaként. Második helyezést ért el filmjével Körtési András, ő bepillantást nyert az RTL Híradó stúdiójába az RTL felajánlásaként, a III. díjjal jutalmazott Török Tina pedig a Klauzál Ház 10 000 Ft értékű nyereményével gazdagodott.

Tamás Angéla