Ugrás a tartalomra

Két héten belül feláll az új stáb

2021. május 24. hétfő
Augusztus elsején játssza első bajnokiját az NB II-ben a BMTE focicsapata
Két héten belül feláll az új stáb

A Budafoki MTE immáron NB II-es labdarúgócsapata június 14-én kezdi meg a felkészülést az új évadra. A héthetesre tervezett felkészülési programban két edzőtábor is szerepel. Az első bajnoki mérkőzésünket augusztus 1-jén, vasárnap játsszuk a másodosztályban. Addigra meglesz az új vezetőedző és a stábja, Oláh Lóránt sportigazgató tíz napon belülre ígéri az új edzői csapat felállását.

A csapat pénteken tartotta meg az utolsó, levezető jellegű edzését, amivel hivatalosan is befejeződött a 2020–2021-es szezon – a klub 75 év után első NB I-es idénye. Jelen pillanatban hivatalosan még Pacsi Bálint a csapat vezetőedzője, és az sem biztos, hogy nem ő lesz az NB II-ben.

– Intenzív tárgyalásokat folytatunk a jelöltekkel, napokon belül meglesz az új edző, de egyelőre nem tudok konkrétumot mondani – jelezte Oláh Lóránt sportigazgató. – Pacsi Bálint személyéről sincs még döntés. Ami biztos, hogy május 14-én kezdődik a felkészülés, addigra az új stábnak felkészültnek kell lennie az új feladatok megoldására.

Pacsit felkapta mostanában a média, egy nagy port felvert podcast beszélgetése volt a 24.hu honlapon. Mindenki csak azon csámcsogott, hogy a fiatal szakember három csapat kiesésében – Diósgyőr, Kazincbarcika, Budafok – is szerepet játszott, de hát ez erős csúsztatás.

– Már csak azért is, mert nálunk akkor váltotta Czizmadia Csaba vezetőedzőt, amikor a csapat már matematikailag is kiesett, és két héttel korábban került hozzánk az edzői stábba pályaedzőként, tehát semmi köze nem volt a mi búcsúnkhoz – pontosított a sportigazgató. – Ami a folytatást illeti, nekünk nem fog gondot okozni, hogy az NB II-ben nem lehet légiósokat alkalmazni, mert eddig is kizárólag magyar játékosokkal építkeztünk, a Pakssal együtt egyetlenként az élvonal mezőnyében.

Ennél viszont nagyobb baj, hogy a kölcsönkapott játékosok szinte biztos, hogy visszatérnek az anyaegyesületükbe. Bese Balázs, Huszti András, Skribek Alen, Csonka András, Zsóri Dániel, Zeke Márió, hosszú a kölcsönből visszatérők listája.

Oláh Lóránt arról is beszélt, milyen okai voltak annak, hogy a csapat nem tudott gyökeret verni az NB I-ben.

– Két töréspont is volt a bajnokság közben, ezek döntő jelentőségűnek bizonyultak. Az első novemberben történt, a remek rajtot követően. Miután a mezőnyben elsőként sportszerűek voltunk, és elfogadtuk a Budapest Honvéd halasztási kérelmét, minket is elért a koronavírus-járvány. Többen megbetegedtek a kulcsjátékosaink közül, és edzőmérkőzéseink maradtak el. Nem akartunk panaszkodni, de tény, hogy attól kezdve a téli szünetig nem tudtunk mérkőzést nyerni. A másik törés azok után következett be, hogy január–február fordulóján megint sikerült győzelmeket aratnunk, pontokat szereznünk. Márciusban ismét ránk tört a vírus, többször is megtörtént, hogy csak tizenketten tudtak edzeni. Nélkülöznünk kellett U21-es válogatottjainkat is, akik ráadásul súlyos kudarcélménnyel tértek vissza az Európa-bajnokságról. Nagyjából húsz újonccal vágtunk neki az NB I-nek, ami szakmailag talán felelőtlennek tűnhet, de egy klub életében a gazdasági szempontok is fontos szerepet játszanak, ennyire futotta a büdzsénkből.

– Hogyan tovább az NB II-ben?

– Amikor néhány éve elkészítettünk egy tervet, mostanra szerettünk volna NB II-es élcsapattá érni. Csakhogy némileg önmagunkat is meglepve megelőztük a tervet, és megmutattuk magunkat a legmagasabb hazai szinten. Azzal, hogy rengeteg újoncnak és fiatalnak adtunk lehetőséget, a legfontosabb célunk megvalósult: értéket teremtettünk a magyar labdarúgásnak. Ezt az utat akarjuk folytatni a másodosztályban is.

(Ch. Gáll András)

Két héten belül feláll az új stáb