Ugrás a tartalomra

Készülnek a muráliák Budafok belváros tűzfalain

2016. szeptember 20. kedd
A Mihalik és a Mária Terézia utca sarkán már elkészült, a Kossuth lakos utca 25-29-nél pedig már elkezdték a nyertes pályaművek kivitelezését.
Készülnek a muráliák Budafok belváros tűzfalain

Tavaly nyílt képzőművészeti pályázatot hirdetett Budafok-Tétény Önkormányzatának megbízásából az Art Quarter Budapest, Budafok belváros 5 tűzfalának kortárs muráliával való díszítésére.

Az öt helyszín Budafok mára már csak nyomokban megmaradt történelmi magjában található. A pályázóknak figyelembe kellett vennie a település történelmi adottságait, a Dunával és bukolikus környezetével való kapcsolatát, a jelenleg működő nagy és átmenő forgalmú közösségi úthasználatot, valamint az utóbbi években kialakított parkok, pihenőhelyek vizuális kapcsolatát a kijelölt felületekkel.

A Mihalik és a Mária Terézia utca sarkára az „Édességbolt portál” című mű került, amely Nika Radic horvát festőművész alkotása. Mivel a művésznő nem Magyarországon él, ezért az önkormányzat nem tudta felkérni a kép megfestésére.  A szeptember 3-4-ei Budafoki Pezsgő-és Borfesztiválon már mindenki megcsodálhatta az alkotást, amit Szabó László festőművész készített el két hét alatt.

Megkezdték továbbá a Kossuth Lajos utca 25-29-nél, a Kossuth Lajos utca 23. felé eső tűzfalon a „Pezsgőváros” című kép kivitelezését is: a nyertes pályamű Kartali Marietta alkotása, aki Majoros Istvánnal közösen fog dolgozni a murália kivitelezésén. Az állványzat már a helyszínen van, a mű várhatóan egy hónap alatt nyeri el végső formáját, de ez az időjárástól is függ.

Készülnek a muráliák Budafok belváros tűzfalain Készülnek a muráliák Budafok belváros tűzfalain

Készülnek a muráliák Budafok belváros tűzfalain

A „Pezsgőváros” című alkotás a Kossuth Lajos utca 23. felé eső tűzfalon lesz látható.