Ugrás a tartalomra

Kerületünk ad helyet a magyar dísznövénykutatás központjának

2018. október 12. péntek
Emlékműavatással és szakmai nappal emlékeztek kutatótársai a nagy dísznövény-nemesítőre, Dr. Kováts Zoltánra. Október 10-én új névtáblát is avattak, hiszen a Gyümölcstermesztési Kutatóintézet mostantól a dísznövénytermesztés kutatásával is foglalkozik.
Kerületünk ad helyet a magyar dísznövénykutatás központjának

A portfólióbővítéssel együtt az intézmény neve is megváltozott: Gyümölcs- és Dísznövénytermesztési Kutatóintézetként folytatja működését. Az új névtábla avatásakor beszédet mondott Dr. Gyuricza Csaba, a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ (NAIK) főigazgatója, aki így fogalmazott:  — Innováció nélkül nincs előrelépés az agráriumban. Most a 21. században olyan jelentősége van a fejlesztésnek, kutatásnak, ami nélkül érdemi előrelépést, versenyképes, fenntartható mezőgazdaságot nem lehet működtetni — mondta a főigazgató, aki hozzátette, ezért is van nagy jelentősége annak, hogy mostantól intézményesült formában foglalkozhatnak a dísznövénytermesztés kutatásával a szakemberek. Kitért arra is, hogy az intézet adottságai megvannak, hiszen kezelésükben van a Budatétényi Rózsakert, Európa egyik legszebb és legnagyobb rózsakertje, mintegy 1200 rózsafajtával, közel 3 hektáron.

Az eseményen felavatták a nagy magyar dísznövény-nemesítő, Dr. Kováts Zoltán emléktábláját, akire Dr. Lakatos Tamás intézetigazgató emlékezett. Beszédében elmondta, a tábla állítása nem csak egy gesztus az intézet részéről, hanem fontos szerepe van a kollégák, a rózsakertbe látogatók szempontjából is, hiszen emlékezteti őket arra a szorgalomra, kitartásra és nyitottságra, ami Dr. Kováts Zoltánt jellemezte. A legendás nemesítő 60 évig kutatott, pályája jelentősége Márk Gergelyéhez hasonlítható — fogalmazott az intézetigazgató.

Az eseményen partnerségi megállapodást írt alá Dr. Gyuricza Csaba, a NAIK főigazgatója, valamint Dr. Orlóci László, a Magyar Díszkertészek Szövetségének elnöke annak érdekében, hogy a két szervezet közösen segítse a hazai vállalkozások igényeinek megfelelő tudományos munkát. A nap további része szakmai tanácskozással folytatódott.

Az esemény házigazdája volt Dr. Preininger Éva, az intézet kutatási igazgatóhelyettese, a kutatóállomás vezetője. Az önkormányzatot Zugmann Péter alpolgármester képviselte.

Forrás: https://www.naik.hu/hirek/intezmenyesult-a-magyar-disznovenykutatas

Fotó: Kocsis Zoltán

Kerületünk ad helyet a magyar dísznövénykutatás központjának