Ugrás a tartalomra

Kerületi járványügyi intézkedések

2020. május 08. péntek
Összefoglaló a kerületre vonatkozó, lapzártánk idején érvényben lévő intézkedésekről
Kerületi járványügyi intézkedések

Mit tehetünk mi?
Maradjunk otthon! Mivel minden személyes érintkezés egyfajta veszélyforrást jelenthet, ezért törekedjünk azok csökkentésére! Ha mégis halaszthatatlan dolgunk van, kerüljük a tömegközlekedést! Gyakran és alaposan mossunk kezet bő meleg vízzel és szappannal! Ne nyúljunk az arcunkhoz! Tartsuk tisztán az otthonunkat, a gyakran érintett felületeket naponta töröljük át! Szellőztessünk a szokottnál gyakrabban! Ha köhögünk vagy tüsszentünk, használjunk papír zsebkendőt, amelyet ezután azonnal dobjunk ki!

Idősek ellátása 
Önkormányzatunk a kormány döntésével összhangban arra kér minden idős budafok-tétényit, maradjon otthon, hogy csökkentse a megfertőződés veszélyét. Ha nincs az ellátáshoz rokoni, ismerősi támasz, az otthonukban maradó időseknek csekkfeladásban, élelmiszerek beszerzésében, gyógyszerek kiváltásában segít az önkormányzat. A polgármester a kerületi üzlettulajdonosok együttműködését is kérte, hogy soron kívüli kiszolgálással segítsék a szociális segítőket, akik az időseket látják el. Ellátási igényüket a Maradj Otthon! Segélyszolgálatnál jelezhetik az alábbi elérhetőségeken: telefonszám 0–24 órában: +36-1/226-0559, munkaidőben: +36-1/226-0179; +36-20/227-4917, e-mail: segitunk@klauzalhaz.hu. Kérnek mindenkit, hogy legyenek különös figyelemmel a környezetükben élő idősekre, s lehetőségeik szerint segítsék őket.

Önkéntesség, adományozás 
Budafok-Tétény önkormányzata alapfeladataként gondoskodik a kerületi rászorulók ellátásáról. A Szociális Szolgálat munkatársai segítenek mindazoknak, akik nem képesek megoldani bevásárlásukat, étkezésüket vagy ügyeik intézését. Jelenleg képesek a jelentkezők ellátására, de arra az esetre, ha hirtelen növekedne az igény, lehetőség van önkéntes tartalékos segítőként regisztrálni az onkentes22.hu oldalon. Az önkormányzat várja olyan adományozók felajánlását is, akik otthon készült maszkokkal tudnak hozzájárulni a koronavírus-járvány elleni védekezéshez. Ezeket fertőtlenítés és higiénikus csomagolás után juttatják el azon kerületiek számára, akiknek nehézséget jelent a maszkok beszerzése. A felajánlók az 70ellatas@bp22.hu e-mail címen tudnak jelentkezni. A jelentkezéshez szükséges az adományozó neve, e-mail címe és telefonszáma, a felajánlott maszkok darabszáma, valamint a cím, ahol az önkormányzat átveheti azokat. Budafok-Tétény önkormányzata adománygyűjtő számlát nyitott, melyre olyan felajánlóktól számít segítségre, akiknek módjukban áll anyagilag támogatni a koronavírus elleni védekezést. Ha tehetik, segítsenek önök is! Budafok-Tétény adománygyűjtő számla: OTP Bank 11784009-15522001-10040007. A közlemény rovatba, kérik, azt írják: koronavírus. Budafok-Tétény önkormányzata köszöni a felajánlásokat és a segítséget! 

Polgármesteri Hivatal 
Határozatlan ideig szünetel az ügyfélfogadás. A hivatalt a 06-1/229-2611-es központi telefonszámon vagy az onkormanyzat@bp22.hu e-mail címen érik el. Az egyes szakirodák elérhetőségei az alábbi honlapon tekinthetők meg: https://www.budafokteteny.hu/ugyintezes/szakirodak. Közterületi hibákat a Budafok-Tétény mobilapplikáción keresztül is bejelenthetnek.

Szociális Ellátási Csoport 
A személyes ügyfélfogadás szünetel, halaszthatatlan ügyben a +36-1/424-0032-es vagy +36-1/424-0033-as telefonszámon lehet intézni a krízissegélyezést, köztemetést.

Bölcsődék, óvodák, iskolák 
Március 23-tól azokat az óvodás gyermekeket, akiknek elhelyezését a szülők semmilyen más módon nem tudják megoldani, az Egyesített Óvoda Bartók tagóvodája (1225 Budapest, Bartók Béla u. 4.), valamint az Egyesített Óvoda Leányka tagóvodája (1221 Budapest, Leányka u. 40.) fogadja (részletek: www.ovoda22.hu).
Azokat a bölcsődés korú gyermekeket, akiknek elhelyezését a szülők semmilyen más módon nem tudják megoldani, az Egyesített Bölcsőde Leányka tagbölcsődéje (1221 Budapest, Leányka u. 40.) fogadja (részletek: https://bolcsode22.weebly.com/). Aki igényt tart az ügyeletre, az gyermeke számára az e-Menza rendszerben rendelje meg újra az étkezést. A lemondott étkezések díját az önkormányzat a szokásos módon jóváírja. Az iskolák határozatlan ideig zárva tartanak. A Tankerület szintén biztosít ügyeletet. Itt fontos kiemelni, hogy az intézményi korlátozások indoka a személyes érintkezések számának minimálisra csökkentése, így a vírus terjedésének megakadályozása, ezért fontos a gyermekek otthon tartása.

Védőnői Szolgálat 
Családlátogatást kizárólag az újszülötteknél végeznek a védőnők. Az egészséges tanácsadásokon csak az újonnan jelentkező, vagy halaszthatatlan ellátást igénylők fogadása történik. Telefonon, e-mailben a védőnők elérhetők, így azok a kérdések, amik személyes jelenlétet nem igényelnek, megválaszolhatók. A szülői kérdőívek kapcsán keressék telefonon védőnőjüket. A Védőnői Szolgálat központi telefonszáma: +36-1/203-4571. Az oltások szigorított tanácsadási rend mellett működnek. Az anyatej kiszállítása folyamatos, de a tej átvétele és kiadása az épület bejáratában lehetséges. 

Káldor Adolf Szakrendelő, Fogorvosi alapellátás 
Jövő héttől fokozatosan, szigorú rendszabályok betartása mellett újraindul a betegellátás a kerületben is. A szakrendelések, valamint a háziorvosi és fogászati ellátások rendeléseire kizárólag telefonon előre egyeztetett időpontban lehet beteget fogadni. Az előjegyzés fő szabálya óránként maximum 4 beteg vizsgálata. Az új egészségügyi ellátási rend részleteiről telefonon a Káldor Adolf Szakrendelőben, illetve a fogorvosoknál és háziorvosoknál lehet érdeklődni, vagy a budafokteteny.hu és az egeszseg22.hu oldalon találhatóak folyamatosan frissülő információk.

Művelődési és közösségi házak 
Március 17-től minden rendezvényt, így a 100 főnél kisebb létszámúakat is szüneteltetik. A Klauzál Házban az elmaradó előadásokat új időpontban tartják meg, amelyre érvényesek lesznek az eredeti időpontra megváltott jegyek. A Klauzál Ház programjainak egy része online elérhető a www.klauzalhaz.hu oldalon.

Játszóterek, kondi- és fitneszparkok
A fertőzésveszély elkerülése érdekében továbbra is zárva tartanak a kerületi játszóterek, kondi- és fitneszparkok.

Üzletek, éttermek 
Március 17-től az éttermek, kávézók és üzletek csak 15 óráig tarthatnak nyitva a vírus terjedésének lassítása érdekében. 15 óra után kizárólag a következő üzletek lehetnek nyitva: élelmiszert, illatszert, drogériai terméket, háztartási tisztítószert, vegyi árut, higiéniai papírterméket árusító üzlet, gyógyszertár, gyógyászati segédeszközt forgalmazó üzlet, üzemanyag-töltőállomás, dohánybolt. A fentiek betartásának szigorú ellenőrzését a rendőrség végzi.

Budafoki Szomszédok Piaca 
A kereskedők kérésére március 23-tól rövidül a piac nyitva tartása. Hétfőtől péntekig: 06.00–15.00, szombaton: 06.00–14.00 óráig, vasárnap: zárva. Április 24-től visszavonásig 65 év feletti vásárlók kizárólag az alábbi idősávban vásárolhatnak a piacon: hétköznap 10–12 óra, szombaton 11–12 óra között. 65 év alatti vásárlók ezekben az idősávokban nem tartózkodhatnak a piac területén. Az eladótérrel rendelkező üzletekben annyi vevő tartózkodhat, ahány kiszolgálóhely van. Az üzlet előtt sorban állóknak minimum 1 méter távolságot kell tartaniuk egymástól. A zöldségesüzletekben a bemutató árut fóliával takarják le az eladók, és lehetőség szerint ők adják ki az árut. Az eladók kötelesek gumikesztyűt és maszkot viselni. Fontos, hogy a büfében fogyasztók is tartsanak megfelelő távolságot egymástól.

Civil szervezetek 
A kerületi civil szervezetek lemondták programjaikat.

(VH)