Ugrás a tartalomra

Kávéházak a Bornegyedben

2021. június 11. péntek
Maja Wanot és a Lechner házaspár is új vendéglátó lett a Pincejáraton
Kávéházak a Bornegyedben

Maja Wanot neve nem ismeretlen a XXII. kerületben élők előtt, az orosz szakos bölcsészből és óvónőből cukrásszá avanzsált hölgy – és háromgyermekes édesanya – nevéhez fűződik a 2019-es Kerület Tortája elkészítése. A sváb ízvilágú, de amerikai receptúra alapján megalkotott, almás-túrós – valamint Budafokhoz méltóan pezsgőszósszal meglocsolt – sütemény a lakók apraját-nagyját elvarázsolta. Most pedig vadonatúj kávéházával varázsolja el a budafokiakat.

Házias ízek, elhivatottság, szorgalom és persze odaadás – talán ezek jellemzik a legjobban ezt a viszonylag fiatal vállalkozást, Maja ugyanis öt esztendeje döntött úgy, hogy óvodai munkáját a sütésre cseréli, majd a cukrászképzés elvégzése után megnyitotta az első, Gádor utcai üzletét. A boltot viszont csak a forgalmas főúton keresztül lehetett megközelíteni, nem mellesleg ki is nőtte, így jött az ötlet, hogy eleinte még Majecsko néven futó vállalkozását átnevezi Pavilon Kávéházzá, és a Nagytétényi úti Művésznegyedbe viszi át.

Nem volt könnyű dolgozó anyaként belevágni egy ekkora horderejű projektbe, de minden megoldható, ha az ember igazán akarja. Igen ám, csak nem elég, hogy az ember akarja, ha a környezete nem... Az élet, a rosszakarók – na meg a pandémia előszele – közbeszólt, Majecsko pedig kénytelen volt lehúzni a redőnyt, és nemcsak a boltját, de az üzemkonyháját is elhagyta.

Budafokon azonban ezekben a napokban a napokban nyílik meg a Magdolna utca és a Kossuth Lajos utca sarkán egy új kulturális intézmény, a Magdolna udvar. A helytörténeti galériának, valamint kiállítótereknek otthont adó épületegyüttesben egy kávézó is helyet kapott: Majecsko kávézója, amely egy kerületi pályázat segítségével valósult meg.

Az új, február óta épülő-szépülő kávézó kissé retro, kissé rusztikus külsőt kapott, mégis otthonos és modern hangulatot áraszt. Van itt minden: színes, játékos étkészlet, egy strand bárpultjára emlékeztető kiszolgálófelület, egyedi, nagyszülői örökségből fennmaradt asztalkák, mozaikra hajazó székek, vidám képek és plakátok. És még nincs vége: a cukrász az előtérbe egy kanapét is szeretne, amolyan Jóbarátok stílusban – mondja a tulajdonos, azaz Maja, akinek a tervei között szerepel, hogy egy zongorát is betesz az előtérbe, hogy később kisebb koncerteket, gyermek- és felnőttfoglalkozásokat, workshopokat is tartson fiatalos kávézójában.

„Nem csinálok tortákat, csak aprósüteményeket, pitéket, kenyereket. Ezek a sütik nem igényelnek semmit, mert a vendég ül, fogja kezében a nasit, és eszik. Csak kivesz egyet az üvegtető alól: nincs szemét, nem kell hozzá víz, ez a legzöldebb megoldás a világon” – mosolyog Maja, miközben egy dekoratív tálcán kínálja a különféle édességeket – a Pavlova fantázianevű epres-áfonyás habcsók egyenesen frenetikus. Igazi házi megoldás, Maja saját kreációja.

A Magdolna udvarral – és így Majecsko kávézójával – rézsút átellenben várja a vendégeket a Porta. Közös a két vendéglátó egységben, hogy mindkettő egy-egy állomása a Pincejáratnak, illetve Maja kávéháza még csak lesz, de a tulajdonos már jelezte lapunknak, hogy folyamatban van a csatlakozás.

A Porta a Lechner házaspár többprofilú üzlete. Ajándékbolt? Határozottan az, Budafokra jellemző, egyedi csecsebecsékkel. Borszaküzlet? Minden kétséget kizáróan, a híres budafoki pincék – Garamvári, Lics, Várszegi, Záborszky – specialitásait lehet megvásárolni a Kossuth Lajos utcai üzletben. Kávézó? Még az is, a hátsó traktusban kényelmes körülmények között elfogyaszthatnak egy süteményt és egy cappuccinót a vendégek.

A fiatal házaspár tavaly novemberben nyitotta meg a Portát, és bár a Covid-19 okozta bezárás visszavetette az üzletet, áprilisban végre jött az újranyitás, és azóta szépen teljesít a vállalkozás.

Ahogy Majecsko kávéháza is. Mindkettő üde színfolt a kerület vendéglátói palettáján.

(Gáll Anna)