Ugrás a tartalomra

Karsay Ferenc: Haladéktalan beavatkozást tartunk szükségesnek - FRISSÍTVE!

2024. június 28. péntek
A szúnyoginvázió miatt Budafok-Tétény nagy része élhetetlenné vált. Hosszú távon a környezetkímélő biológiai megoldáson dolgozunk, a kialakult helyzetben azonban halaszthatatlannak tartjuk a légi kémiai gyérítést.
Karsay Ferenc: Haladéktalan beavatkozást tartunk szükségesnek - FRISSÍTVE!

A Dunán levonult árhullám miatt kialakult rendkívüli helyzetben önmagukban már nem elegendők a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság és Budapest Főváros Önkormányzata munkáját segítő – időt, energiát és pénzt nem kímélő – helyi intézkedéseink. Ezek eddig a lakossági tájékoztatás, biológiai lárvagyérítő tabletta osztása, földi biológiai és kémiai gyérítés voltak. 

Mivel a kialakult rendkívüli helyzet ellenére nem kaptunk engedélyt a légi kémiai gyérítésre, nem maradt más lehetőségünk, mint hogy nyílt levélben forduljunk a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ illetékeseihez, s lakossági segélykiáltások százai alapján aláírásgyűjtésbe kezdjünk.

Budafok-Tétény lakói közvetlenül is kérték a hatóságok segítségét, de mivel a hangjukat nem hallották meg, Karsay Ferenc polgármester – korábbi kérvényét követően – ezúttal nyílt levélben fordult a helyettes országos tiszti főorvoshoz, dr. Surján Orsolya Katalinhoz.

Fontos hangsúlyozni, hogy a Városháza Szúnyoggyérítésért felelős munkacsoportja folyamatosan azon fáradozik, hogy úttörő megoldásként a környezetkímélő biológiai gyérítés gyakorlatát honosítsa meg településünkön, és minden eszközével segíti a felelős országos szervezetek törekvéseit. Az egészséges környezethez való jog mindenkit megillet, ezért kell kompromisszumot kötni annak érdekében, hogy a pillanatnyi megoldás ne okozzon természeti károkat a jövőben sem.

Aktuális kezdeményezésünk indoklásaként jelezzük, hogy a katasztrófavédelem honlapján is olvasható: „A Dunán levonult árhullám a folyam mentén olyan tenyészőhelyeket hozott létre, amelyek jelentős szúnyogártalmat képesek előidézni. Az áradás okozta elöntések szegélyeiből az embert is csípő fajok repülnek ki, a mélyebben fekvő területeken a napokban fejlődnek ki a lárvák. Emiatt a Duna mentén elhúzódó szúnyogártalomra lehet számítani.”

Ezért is tartjuk szükségesnek a lakossági panaszok eljuttatását az engedélyt kiadó szervekhez.

A cikk megjelenését követően, a péntek délutáni órákban megkaptuk az engedélyt a légi kémiai szúnyogirtásra. Rövidesen tájékoztatjuk a lakosságot a részletekről.