Ugrás a tartalomra

Karate mindenekfelett

2016. április 19. kedd
A kerületi „Jó tanuló, jó sportoló”, Fehér Péter Dániel ismét magyar bajnok lett
Karate mindenekfelett

Fehér Péter Dániel 10.b osztályos tanuló vehette át idén a Jó tanuló, jó sportoló díjat a városháza dísztermében. A díjazottat az elismerés átvétele után kérdeztük sport- és tanulmányi sikereiről.

– Évről évre egyre jobb eredményeket érsz el a karatéban. Más sport nem is érdekelt?

– Kiskoromban jártam úszni és focizni, de amikor a Farkasréti Általános Iskolában elindult a karateoktatás, rögtön tudtam, hogy ez az én sportom. Nagyon közel áll a szívemhez. Minden más sportot abbahagytam, és csak a karaténak élek.

– Nyolc éve vagy a Koroibosz Rekreációs és Sport Egyesület tagja, milyen eredményeket értél el ez idő alatt, amire a legbüszkébb vagy?

– Többszörös magyar bajnok és a magyar karateválogatott tagja vagyok. Egyik nagy álmom teljesült, amikor kijutottam az Eb-re, nagyon szeretnék egyszer ott és a vb-n is nyerni. Az elmúlt évben ötödik lettem az isztambuli világkupán, a Tatami Team nemzetközi versenyen második helyezést értem el. Harmadik lettem a Budapest Open karatebajnokságon és a Magyar Diákolimpián is. Idén februárban voltam Cipruson a junior karate Európa-bajnokságon, ott sajnos helyezést nem értem el, de nagyon sokat tanultam a versenytársaimtól.

– A karatében sokféle stílusban harcolnak a versenyzők. Melyik a te stílusod?

– Ötféle stílus létezik, én a shotokant képviselem. A versenyeken a WKF szabályrendszerben küzdünk. Ez azt jelenti, hogy a verseny nem full kontakt és kötelező a védőfelszerelés. Az edzőnk mindig felveszi videóra a küzdelmeket, amiket vissza tudunk nézni és elemezni tudjuk a hibákat. Sokszor van olyan, hogy más csapatban induló versenyzőket is felveszünk és tanulunk tőlük elemeket.

– A tanulás mellett mennyi idő van a sportra?

– Próbálom mindig úgy beosztani az időmet, hogy minél több időm maradjon az edzésekre. Minden nap valamilyen formában karatézok. Heti háromszor van edzés, otthonra is kapunk feladatokat és emellett erőnléti edzések is vannak. A sport megtanított a koncentrálásra, így gyorsan meg tudom tanulni a leckét is. A természettudomány rendkívül közel áll a szívemhez, ezért azt még gyorsabban meg tudom jegyezni.

– Ha van szabadidőd, mit szoktál csinálni?

– Nagyon szeretek horgászni, mindig új helyeket keresek itt a közelben. Emellett szoktam vitorlázni, szörfözni, és összejárok a barátaimmal.

– A legutóbbi versenyed, a magyar bajnokság április első hétvégéjén volt. Hogy sikerült?

– Nagyon nehéz meccseim voltak, mert itt már a legjobbak küzdenek. Három küzdelmem volt, és szerencsére mind a hármat megnyertem, így én lettem a magyar bajnok idén is. Elégedett vagyok, de mindig van hova fejlődni. A munka nem áll itt meg. Hétfőtől készülünk a következő versenyre, mely Lengyelországban, majd két hét múlva Németországban lesz. (Viszkocsil)