Ugrás a tartalomra

Jóság és együttműködés

2024. február 08. csütörtök
Katona Péter-díjjal tüntette ki az önkormányzat Pál Sándor Bélát
Jóság és együttműködés

A szeretetszolgálati tevékenység már nagyon korán, 18 éves korában megtalálta Pál Sándor Bélát, aki a Debreceni Református Kollégiumban és felesége családja révén is a segítségnyújtás középpontjában találta magát. Eleinte Székelyföldet járta, segítette az elesetteket, majd a Magyar Református Szeretetszolgálat kuratóriumának elnöke lett, és ettől kezdve teljesen átalakult az élete.

Cége irányítását tehetséges emberek végezték, így ideje nagy részét a kerületben, Magyarországon és a teljes Kárpát-medencében a rászorultak támogatásának szentelhette. A Te is segíthetsz! Támogató Alapítvány kuratóriumi elnökét, Pál Sándor Bélát karitatív tevékenységéért az önkormányzat Katona Péter-díjjal tüntette ki a Kerület Napján.

– A méltatásban Németh Géza egyetemi docens, a Budapest-Budafok Református Egyházközség gondnoka a jóság és az együttműködés emberének nevezte. Honnan merít erőt ahhoz, hogy szerteágazó tevékenységeit koordinálni tudja?

– Egész életemben az Úristen irányította az utamat. Ajándéknak tekintem, hogy tíz évig vezethettem a szeretetszolgálatot, azzal tölthettem a napomat, hogy másoknak segítek, de korábban fordulópontot jelentett az is, amikor huszonhárom év házasság után kislányunk született. A harminchárom éves, forgalomtechnikával foglalkozó cégem irányítását attól kezdve három kiváló mérnök végzi. Nekik köszönhetően sokkal jobban megy a vállalkozás, mint annak előtte. Nagyon sok ember támogatását élvezzük, rengeteg segítőnk van, érkeznek pénzbeli juttatások csakúgy, mint adományok. A cégem is jól megy, így annak működéséből is fedezni tudom a karitatív tevékenységek egy részét. Rengeteg mindennapi csoda történik velem, és ez hatalmas örömmel tölt el. Tenyerén hordoz az Úristen.

– Hét éve működik a Te is segíthetsz! Támogató Alapítvány. Miben, hol és hogyan tudnak segíteni az elesetteknek?

– A Kárpátaljai Református Egyházkerületen keresztül építettem ki az adományozási hálózatot. A lelkészek, a püspök úr és az esperesek pontosan tudják, kinek mire van szüksége. Mindennek megvan a maga helye, útja, módja, mit hova vigyünk. Amikor megjövök Kárpátaljáról, ahogy most is, végiggondolom, mit csináltam aznap, és rájövök, hogy semmi nem úgy történt, ahogy terveztem, hanem sokkal jobban. Évente nagyjából százszor megjárom a határt, alkalmanként két-két és fél tonnányi adománnyal. Nemsokára egy tűzoltóautót viszünk a kárpátaljai tűzesetek megfékezéséhez.

– Határon belül is tudnak segítséget nyújtani?

– A kerületben, különösen a Kamaraerdő környékén él nagyon sok segítségre szoruló ember, de megyünk Borsodba, Hajdú-Biharba, Szabolcs-Szatmár-Beregbe, ahol élelmiszercsomagokat osztunk vagy rezsitámogatást nyújtunk, kinek mire van nagyobb szüksége.

Tamás Angéla