Ugrás a tartalomra

Jó tanácsok rendőröktől a nyári szünet idejére

2016. június 15. szerda
Lehetőleg ne hagyjunk semmit őrizetlenül, vigyázzunk gyermekeinkre és testi épségünkre
Jó tanácsok rendőröktől  a nyári szünet idejére

A várt vakáció lassan elkezdődik, ezért a gondtalan szünidő eltöltéséhez a kerületi rendőrség bűn- és baleset-megelőzési tanácsokkal szeretne segíteni a szülőknek és a gyerekeknek.

A szünidőben a diákok kikerülnek a biztonságot jelentő iskola falai közül és a sok munkába járó szülőnek nehézséget okoz a gyerekek elhelyezése. Nagyon fontos, hogy a szülők felkészítsék a gyermeküket az őket érintő veszélyekre. Ilyen például, hogy az értékeikkel ne hivalkodjanak, táskájukat közösségi helyeken ne hagyják őrizetlenül, idegenekben ne bízzanak meg, a késő esti órákban lehetőség szerint ne egyedül induljanak haza. Ha esetleg támadás éri őket, akkor ne az értékeiket, hanem testi épségüket védjék, és hívják a 107-es  vagy a 112-es telefonszámot. 

A kamaszkorú diákoknak, mielőtt elmennének bulizni, a következőket mondhatják a szüleik: a szórakozóhelyeken ne hagyják őrizetlenül az italukat, ne próbálják ki a különböző kábítószereket vagy kábítószergyanús szert, port, tablettát és cigarettát. Szintén nagyon fontos, hogy a szülők tudjanak arról, gyermekük hová készül, kivel fogja tölteni az idejét. Az esti szórakozás mellett az internet is nagy veszélyt jelenthet. Fontos, hogy a szülők betartassák a biztonságos internetezés szabályait. Számtalan olyan számítógépes program van, amely lehetővé teszi a veszélytelen böngészést. Célszerű ellenőrizni a közösségi portálokon használt profiloldalukat. Vegyenek részt a gyermekeik virtuális életében is és hívják fel a figyelmüket néhány apróságra. Ilyen például az, hogy a létrehozott profiloldalon a lehető legkevesebb információt adják meg magukról, ne töltsenek fel magukról vagy ismerőseikről, barátaikról olyan képeket, amelyekkel méltatlan helyzetbe hozzák saját magukat vagy barátaikat. 

A nyári hónapokban sokan utaznak el belföldre vagy külföldre. A sok vidám élményt biztonsági okokból ne posztoljuk, mert így a betörők számára nyilvánvalóvá válhat a lakók távolléte. Ha esetleg a gyermek egyedül maradna otthon, akkor a lakást minden esetben zárja be és idegeneket ne engedjen be, még abban az esetben sem, ha szülőkre, hatóságra hivatkoznak. A betörések a jó idő beköszöntével egyre gyakoribbak lehetnek, ezért a kertészkedés közben mindig be kell zárni az ajtókat és ablakokat. Rendkívül szembetűnő a postaládában felhalmozódott újságok száma, ez is felhívhatja a betörők figyelmét. 

A nyári hónapokban több közlekedési és háztartási baleset történik gyerekekkel, mint a tanítási időben. Ezért érdemes felkészíteni mind a gyermeket (alapvető szabályok és védőfelszerelések) mind a kerékpárokat (kötelező tartozékok, műszaki átvizsgálás) a közlekedésre. A kerületünk egyik természeti szépsége a Duna, ami a nagy melegben fürdőzésre csábíthatja a gyerekeket. A kiszámíthatatlan folyóban tilos fürdeni. Ha a Duna-parton pihen a család, akkor is fokozottan figyeljenek értékeikre – tájékoztatta lapunkat a kerületi rendőrkapitányság. (Viszkocsil Dóra)