Ugrás a tartalomra

Jelentős fejlesztésekről döntött a Főváros

2017. április 05. szerda
Újabb TÉR_KÖZ pályázatokról is határoztak: Budafok-Tétény 260 millió forint támogatást nyert a Fővárostól.
Jelentős fejlesztésekről döntött a Főváros

Az április 5-i nyilvános ülésen a képviselők a többi között döntöttek a TÉR_KÖZ pályázatokról is, amelyek a különböző kerületek által benyújtott beruházási tervek fővárosi támogatásáról szóltak. Budafok-Tétény két budafoki belvárosi beruházásra kapott összességében több mint negyedmilliárd forintnyi támogatást, az egyik helyszín a Hajó utcai Duna-part pihenőparki szakasza, a másik beruházási terület a Szent István téri játszótér és pihenőpark.

 

„A szükséges források most már biztosan megvannak, a főváros és a kerület költségvetése is tartalmazza a szükséges tételeket. Fontos, látványos és - reményeim szerint – közmegelégedésre okot adó kerületi beruházásokról van szó, amelyeknek a megvalósításához, a kötelező közbeszerzési eljárások lebonyolításához haladéktalanul hozzá is kezdünk” – mondta a budafokteteny.hu-nak Karsay Ferenc polgármester.

 

A Szent István tér területének komplex fejlesztését célozza a terv. A park az utcaszintnél mélyebben fekszik, így nagy gondot okoz a lehulló csapadék. A projekt ennek a megoldását is célozza, de az igényes, több gyermek korosztály számára is érdekes játszótér mellett a rekreációs célok is helyet kapnak - pihenőparkot és a szomszédos Nádasdy Kálmán Művészeti Általános Iskola oktatási céljait is szolgáló új közösségi színteret alakítunk ki, amelyhez 60 millió forinttal járul hozzá Főváros.

 

A másik nyertes kerületi projekt keretein belül a Hajó utca – Duna-parti sétány környezete fog megújulni. Az eddig elhagyatott, beépítetlen terület alkalmassá válik a pihenésre és a sportolásra, közelebb hozza majd a vizet, a természetet a városhoz. A Duna-parti sétány helyet ad a szabadban sportolóknak, kerékpáros és gyalogos közlekedésre is alkalmas lesz. (A projekt izgalmas részleteiről hamarosan hírt adunk). A fejlesztések becsült bruttó költsége mintegy 490 millió Ft, melyhez 200 millió Ft-tal járul hozzá a főváros.

 

A fővárosi közgyűlésen több mint 2 órás vita után a többi között szavaztak a Római parti mobilgát nyomvonaláról is: a többség a Duna-part menti megépítését támogatta.

 

A Fővárosi Közgyűlés szerdán zárt ajtók mögött nyolc új budapesti díszpolgárt is választott.

A testület döntése alapján a főváros díszpolgára lesz:

 

Bács Ferenc Kossuth- és Jászai Mari-díjas színművész, Bereményi Géza Kossuth-, József Attila- és Balázs Béla-díjas író, dalszöveg- és forgatókönyvíró, filmrendező, Fenyvesi Máté volt válogatott labdarúgó és országgyűlési képviselő, Hosszú Katinka háromszoros olimpiai bajnok úszó, Klinghammer István, az ELTE korábbi rektora és Szinetár Miklós Kossuth-díjas és kétszeres Jászai Mari-díjas színházi, opera-, tévé- és filmrendező.

A képviselők posztumusz ítélték oda a díszpolgári címet László Jánosnak, a Magyar Kerékpárosklub egykori elnökének és Olofsson Károly Placid bencés szerzetesnek.

 

A Közgyűlés szintén szerdán zárt ülésen döntött arról a huszonnégy pedagógusról, akik idén vehetik át a Bárczy István-díjat.

Elfogadták a BRFK tavalyi beszámolóját is, mely szerint a fővárosi regisztrált bűncselekmények száma 2016-ban 13,4 százalékkal csökkent – 72 709-ről 62 934-re – az előző évhez képest. A beszámolót 28 igen szavazattal, 2 tartózkodás mellett fogadta el a testület.

 

Döntöttek arról is, hogy elkezdődhet a Lánchíd és az Alagút felújítása. A tervek szerint nyáron kezdődnek a munkálatok, amelyeket várhatóan már a nyáron elkezdenek, és a tervek szerint két és fél évig tartanak majd.

 

Részletek:

 

http://www.facebook.com/budafokteteny/videos/791000541051482/

 

http://budapest.hu/Lapok/2017/fovarosi-kozgyules-a-part-menten-epulhet-a-vedmu-a-romain.aspx