Ugrás a tartalomra

Internet, társadalom, kultúra, nyelv

2024. február 09. péntek
Budafokon mutatták be Balázs Géza Az internet népe című könyvét
Internet, társadalom, kultúra, nyelv

Háromnegyed éve, hogy forgathatjuk Balázs Géza Az internet népe című könyvét, amelynek bemutatójára ennek ellenére csak decemberben, és érdekes módon Budafokon került sor. A szerző, Balázs Géza nyelvész, néprajzkutató, egyetemi tanár (Színház- és Filmművészeti Egyetem) a kezdetektől dokumentálja és elemzi az informatikai világ kulturális és nyelvi hatásait. Legújabb tanulmánykötetében a netnyelvészettel, netnyelvvel, netfolklórral és a netemberrel foglalkozik a nyelvészet felől indulva az internet világában szocializálódott ember antropológiai jellemzőiig. Az egyes fejezetek részletesen bemutatják az új kommunikációs formákat, a változó nyelvet, az új médiumokat, az utóbbi időszakban létrejött másodlagos vagy spontán írásbeliséget, az sms- és netfolklórt, a képes népszokásokat, valamint ezek kulturális és nemzedéki hatását.

A Nemzeti Közszolgálati Egyetem, Ludovika Egyetemi Kiadó gondozásában megjelent mű további érdekessége, hogy az illusztrációkat az ARTÉR Művészeti Egyesület egyik tagja, Várhelyi Csilla készítette, az ő festményei és grafikái teszik teljessé a 344 oldalas könyvet.

Rendhagyó könyvbemutató részesei voltunk, hiszen a könyv megszületésének története úgy bontakozott ki előttünk, hogy Balázs Géza nyelvészprofesszor és Várhelyi Csilla festőművész beszélgetett.

– Nem tudom, hogy megszületett volna-e ez a könyv, ha nem találkozom Csillával, illetve Csilla képeivel. Az ő festményei ihlették ezt a kötetet: realisztikus ábrázolása, a mobilozós fiatalok, a termálvízben lebegő alakok. Várhelyi Csilla festőművész a Bolyai Önképző Műhely hallgatója is volt. Amikor szerényen meghívott első kiállítására, Budafokra, eljöttem, és rögtön megragadtak a képei. A műhely társelnöke, Havass Miklós azonnal megvásárolt egy képet a műhely számára – fordult a hallgatósághoz a szerző, majd egy vékonyka kiadványt mutatott beszélgetőpartnerének, arról faggatva őt, hogy felismeri-e.

– Ez az a könyv, amelyet 2007-ben illusztráltam a műveimmel. Hungaro-pesszimizmus – hungarooptimizmus a címe. Ez a kis írásmű a magyarok lelkületéről szól, és én nagy élvezettel olvastam. Rádöbbentem egy-két dologra. Az, hogy magyarnak születtünk, biztos, hogy meghatározó, már csak a gondolkodásmódunkban is. Emlékszem, hogy a téma miatt választottam a grafikus eljárást. Jobbkezes vagyok, de ezek többségét bal kézzel rajzoltam, hogy jobban illeszkedjenek a szöveghez – idézte fel Csilla az akkori munkát.
A szerző és az illusztrátor még hosszasan beszélgettek, miközben megnézték az ARTÉR művészeinek kiállítását a Magdolna Udvar Művészeti Galériában.

Tamás Angéla