Ugrás a tartalomra

II. Nagytétényi Sváb Piknik - Videóval frissítve!

2017. szeptember 05. kedd
A Nagytétényi Polgári Kör és a Német Nemzetiségi Önkormányzat augusztus 25-én megemlékezést és koszorúzást tartott a Nagytétényi Sváb Emlékhelynél, melyen részt vett Karsay Ferenc polgármester is.
II. Nagytétényi Sváb Piknik - Videóval frissítve!

Több százan gyűltek össze augusztus 25-én az öt évvel ezelőtt emelt Nagytétényi Sváb Emlékhelynél. Az öt évvel ezelőtt állított emlékmű két fontos eseményre hívja fel a figyelmet: az egyik a település újkori történelmének kezdete, a másik, pedig a nagytétényi német családok hetven évvel ezelőtt történt kitelepítése.

 

Sisak András vezényletével a Südofen Blaskapelle Zenekar előadta a magyarországi és a németországi himnuszokat. László Istvánné a Nagytétényi Polgári Kör elnöke egy kedves hasonlattal köszöntötte a megjelenteket: "úgy mondták, azért a rozmaring a helyi svábok jelképe, mert a svábok is olyan gyorsan voltak képesek új gyökereket ereszteni az új hazájukban, mikor ide kerültek Magyarországra, mint a rozmaring, mikor új földbe kerül."

 

Dindi István helytörténész ünnepi beszédében a kezdetekről, a háromszáz évvel ezelőtt történtekről mesélt. Száraz György németországi földműveseket és kézműveseket telepített le Tétény területére, hogy az elnéptelenedett települést újra élessze. Az emlékmű azt a hajót ábrázolja, mellyel az első letelepülők érkeztek Ulmból. A hatalmas faragott kőszikla folytatásában egy, a végtelenbe mutató vasúti sínpár látható, mely a hetven évvel ezelőtt történt erőszakos kitelepítéseknek állít emléket. 1947. augusztus 25-én este nyolc órakor a hárosi sasútállomáson vagonírozták be a sváb családokat. Az emlékezés percei után Schváb Hanna az Árpád utcai Német Nemzetiségi Általános Iskola egyik diákja mondott verset.

 

Dr. Szirtes Edit a Német Nemzetiségi Önkormányzat elnöke a boldog nemzetekről beszélt, melyek között nincsenek ott a magyarok. Egy felmérés szerint Bhutánban élnek a legvidámabb emberek. Az Ázsia délkeleti részén fekvő ország a Himalájától keletre helyezkedik el és buddhisták lakják. Szerintük a boldogság kulcsa az elengedés, a megbocsájtás és a megtisztulás. A kitelepített sváb családok leszármazottjai már elengedték a történteket és meg is bocsájtottak, a megtisztulás napjainkban történik. A megjelent emlékezők elhelyezték az emlékezés koszorúit és a gyertyák meggyújtása után, egy kötetlen beszélgetésre és bográcsételre látták vendégül a szervezők a megjelenteket a nagytétényi sportpályán.

 

Karsay Ferenc polgármester évek óta részt vesz a megemlékezéseken, felszólalásaiban a közösség erejét és a nemzeti tudat erősségét hangsúlyozva. Idén azt emelte ki, nagyon jó látni, hogy évről évre egyre több résztvevő az ünnepségen, ugyanakkor látni kell, hogy többségük szépkorú, ezért arra kérte a szervezőket, hogy jövőre a fiatalabb generáció képviselőit is hívják meg az eseményre, hogy tovább tudják vinni az érzéseinket és a hagyományainkat.

 

(Viszkocsil Dóra)

 

FOTÓ: HIRSCHBERG JUDIT ::

 

A Promontor TV összeállítása: