Ugrás a tartalomra

Így zajlottak a Budafoki Bornapok

2021. szeptember 07. kedd
Borok, pezsgők, kultúra, művészet, gasztronómia és családias hangulat.
Így zajlottak a Budafoki Bornapok

Karsay Ferenc polgármester bevezetője után Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter nyitotta meg az eseményt. A polgármester beszédében kiemelte: a járványhelyzet miatt ezúttal öt helyszínen ünnepelhettek a látogatók. Gulyás Gergely miniszter köszöntőjében úgy fogalmazott: a budapesti őszi fesztiválok közül a budafoki az egyik legkülönlegesebb. Mint mondta: különös öröm, hogy egy év után ismét újra találkozhattak a kerületben a bor és pezsgő kedvelői.

A megnyitón a világhírű 100 Tagú Cigányzenekar is színpadra lépett. Az egyedülálló formáció vezetője második otthonuknak nevezte Budafok-Tétényt, és megköszönte Németh Zsolt országgyűlési képviselőnek és Karsay Ferenc polgármesternek, hogy befogadta őket a kerületbe. Németh Zsolt beszédében hangsúlyozta: a XXII. kerület tisztességből és művészpártoló hagyományaihoz híven nyújtott segítséget a világhírű zenekarnak.

A 100 Tagú Cigányzenekar a péntek esti megnyitón fergeteges hangulatot varázsolt. A másfél órás koncerten csatlakozott hozzájuk Takács Nikolas is. Ezután pedig a Swing à la Django lépett színpadra Tompos Kátyával.

Az egyedülálló és színes programok egész hétvégén zajlottak.

Több mint 20 pincészet kínálatából lehetett válogatni. Budafok város vörös- és fehérborát, valamint pezsgőjét, de számos vendégborászat italát is megkóstolhatták a résztvevők. A Budafoki Bornapok alkalmából több pincészet is nyitva tartott a programsorozat idején.

Szombaton délelőtt a Borudvarban a gyerekek élvezhették a bábelőadást. Ezután a nemzeti önkormányzatok zenés műsorai következtek. Este pedig Ruby Harlem, majd a The Bluesberry Band & Tátrai Tibor, a Kerekes Band és végül DJ Matek Márk szórakoztatta a közönséget.

A Szieszta pontnál igazi piknik hangulat fogadta a látogatókat. Kellemes beszélgetések, borozgatások színtere volt.

A Piactéren vásár, különleges borok és igazi piaci ételek várták az érdeklődőket egész hétvégén.

A különleges rendezvény idén is kedvezett a művészetet kedvelő közönségnek. Szombaton nyílt meg az ARTÉR Művészeti Egyesület GeneratiON című kiállítása. A tárlaton az ARTÉR Művészeti Egyesület tagjainak kortárs művészeti alkotásait lehet megtekinteni.

A Borligetté alakult Városház téren is a boroké volt a főszerep. Német Zsolt országgyűlési képviselő Garbóci László helytörténésszel beszélgetett Budafok-Tétény borászati múltjáról és jövőjéről. Ezt követően Bitai Gergely sommelier vezetésével lehetett borokat kóstolni.

Vasárnap is rengeteg programmal várták a vendégeket, kicsiket és nagyokat a Budafoki Bornapokon.

A Magdolna Udvar Átriumában fotó- és festőművészek, valamint grafikusművész installációit tekinthették meg az érdeklődők.

A Helytörténeti Gyűjteményben tárlatvezetésen vehettek részt Gyönki Viktória muzeológussal.

A gyerekeket kreatív kézműves-foglalkozásokkal szórakoztatták, a nagyobbak Vankó András fotográfus vezetésével tárlatvezetést látogathattak, Pállay József festőművésszel pedig az élményfestést is kipróbálhatták. A kora őszi időben igazi felfrissülést nyújtott a gyümölcsszobrászat és -kóstoló.

A napot 18 órakor a The Sharonz, a Pincejárat 2020 Tehetségkutató nyertesének koncertje zárta a felújított kulturális központban.

A Borligetben kora délután Orbán Gergellyel, a Soós István Borászati Szakközépiskola igazgatóhelyettesével hallhattak beszélgetést a borászat és szőlészet rejtelmeiről.

Ugyanitt délután Szepesfalvy Anna alpolgármester Deutsch Anitával, a Bornegyed művészeti vezetőjével folytatott interaktív beszélgetést, melynek részeként a kérdésekre adott helyes válaszért ajándék bort kóstolhatott a közönség.

A Piactéren kézműves termékeket, finomságokat vásárolhattak a látogatók, és halfogyasztást népszerűsítő roadshow-n vehettek részt az Agrármarketing Centrum szervezésében.

A Szent István téri Gyermekliget a kicsiknek kedvezett, akik hagyományos fajátékokkal ismerkedhettek a játszóházban.

A megszokott formában nem lehetett megrendezni a kerültünk egyik védjegyévé vált eseményt, de a Budafoki Bornapoknak köszönhetően sikerült visszaidézni az elmúlt évek borfesztiváljainak hangulatát. Nagyon sokan látogattak el a hétvégi programsorozatokra. Bízunk benne, hogy jövőre már szabályok nélkül és felhőtlenül ünnepelhetünk a hagyományos Borfesztiválon.

Így zajlottak a Budafoki Bornapok

Fotó: Horváth Tamás