Ugrás a tartalomra

Így készül a budafoki bor

2017. március 22. szerda
Bár Budafok régóta híres a borospincéiről, a borkészítés folyamatával mégis kevesen vagyunk tisztában. Ezen is szeretne változtatni az a nemzetközi program, amelynek első alkalma március 10-én volt a Soós István Borászati Szakképző Iskola tangazdaságában.
Így készül a budafoki bor

A borkóstolóval egybekötött hangulatos pincesétán a több mint 100 éves borászati iskola és a Budafok-Tétényi Önkormányzat látta vendégül a megjelenteket a YouInHerit program keretein belül.

(A programról részletesen: http://www.budafokteteny.hu/hir/tradicionalis-mestersegek-nyomaban)

A YouInHerit nemzetközi program tavaly júniusban indult, és a hagyományos szakmák továbbélését és népszerűsítését tűzte ki célul. Ennek keretein belül öt ország fiataljai együtt próbálnak választ találni arra, hogy miképp lehetnek életképesek a tradicionális mesterségek most, 2017-ben. Ilyen hagyományos mesterség például a fazekasság, az olívaolaj gyártás, a sörfőzés, a tengeri só lepárlás, a gondolakészítés, valamint a borászat és a szőlészet. Ez utóbbiakat a projektben a kerületi Soós István Borászati Szakiskola képviseli.

A borkóstolóval egybekötött pincesétán Szepesfalvy Anna, Budafok-Tétény alpolgármestere köszöntötte a résztvevőket, és kiemelte a hagyományőrzés, a kulturális örökségeink ápolásának fontosságát. Ezt követően Mátyus Imre, a szakképző iskola tanára és a YouInHerit projekt menedzsere ismertette az iskolát, valamint a hozzá tartozó tangazdaságot és annak működését, az iskolában tanulók lehetőségeit. A szakiskola tanulója, Géczi Anna beszámolt arról, hogy milyen volt Franciaországban, szakmai gyakorlat keretében tanulni a borászatot, majd Földesi Gyula, Mátyus Imre és az iskola diákjai körbevezették az érdeklődőket az iskola pincéjében, ahol a szakma trükkjeit, a ma is használt hagyományos eszközöket mutatták be. Az este végén Bitai Gergely sommelier ismertette meg a kerület borkincseit a vendégekkel.

Jó hír, hogy a tangazdaság pincészete áprilisban újra megnyitja kapuit! Aki nem szeretne lemaradni a következő alkalomról, az kövesse Budafok-Tétény Facebook oldalát vagy honlapunk programnaptárát.